Cea de a VI-a ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara (F.E.S.T.) și cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești (F.D.R.) au început duminică, 14 mai, la Timișoara. Deschiderea evenimentului a avut loc în foaier-ul Sălii 2 a Teatrului Național din Timișoara, în prezența Adei Lupu, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara, a Oanei Borș, „selecționerul” Festivalului, a lui Jan Linders, dramaturg german, a jurnaliștilor și a publicului.

Evenimentul propune publicului 12 zile de spectacole (14-25 mai), piesele fiind puse în scenă de actori ai teatrelor din București, Craiova, Cluj-Napoca, Timișoara, dar și din Germania, Polonia, Ungaria, Franța. Piesele jucate se vor încadra în tema generală a Festivalului, „Identitatea”, o temă „pe cât de generoasă, pe atât de prezentă în societatea contemporană”.

Referindu-se la tema generală a Festivalului, Ada Lupu, a rostit următoarele în discursul din deschiderea evenimentului: „Tema esențială și, cred că tema esențială, nu întâmplător a festivalului, cât și pentru noi toți, este identitatea. Cine suntem? Cine reușim să fim? Cum reușim să ne îmbunătățim sau să mergem mai departe. Cum reușim ca acest destin personal să devină un destin global, sperăm din toată inima. În aceste zile, spectacolele vor pune întrebări și vor încerca să ne provoace să ne răspundem, să ne împlinim propriul destin și să avem o viață cât mai bună”.

Referindu-se la tema generală, dar și la conținutul evenimentului, „selecționerul” Festivalului, Oana Borș, a rostit: „Despre identitate ne-am propus să vă vorbim, să vă provocăm, să gândim împreună identitatea prin spectacolele de teatru românesc care o tratează, o să vedeți, fie direct, fie cumva insinuat. Se va vorbi despre identitatea personală, despre identitatea națională, despre identitatea artistului astăzi, în societatea contemporană, despre identitatea noastră astăzi, în granița dintre real și virtual. Este o provocare pe care o privim într-un context mai larg. Nu putem să vorbim despre identitatea noastră decât privind la celălalt. De aceea credem că secțiunea F.E.S.T., ce-a a spectacolului european, fie el spectacol de stradă, fie el spectacol în spații închise, ne va face să privim împreună cu cei de lângă noi acest concept și, pentru prima dată, avem și o a treia dimensiune. Este vorba despre identitatea unei instituții. În programul Festivalului de anul acesta avem și un show's key TNTm. Este o prezentare a spectacolelor mai noi sau mai vechi ale Teatrului Național Timișoara care vorbește despre sufletul acestei trupe, despre ce-și propune ea și cum se construiește pentru dumneavoastră. Pentru dumneavostră facem și noi Festivalul și ne bucurăm să fiți alături de noi în aceste 12 zile”.

Spectacolele Festivalului vor avea loc în sălile Teatrului Național: Sala 2, Sala Mare, Studio „Uțu Strugari”, în Piața Victoriei și în Parcul Civic. 

Festivalul a început cu un spectacol aniversar, marcându-se împlinirea celor 25 ani de la înfrățirea dintre Timișoara și Karlsruhe. 

Spectacolul prezentat a fost unul documentar, bazat pe realitățile orașului Karlsruhe din Germania național-socialismului hitlerist, piesa referindu-se la faptul că, e de ales să fie descoperit sensul și stratul unei probleme, decât să fie creată ură și răutate. Piesa s-a numit „Stolpersteine” („Pietre comemorative”) și a fost jucată în limba germană, cu subtitrare în limba română, de actorii unei companii teatrale din Karlsruhe (Germania), al cărui director artistic este Jan Linders. Titlul piesei se referă la un proiect al artistului german Gunter Demnig, care „comemorează victimele național-socialismului, păstrând vie memoria evreilor, romilor, homosexualilor, Martorilor lui Iehova sau a dizidenților deportați sau exterminați”. 

Spectacolul s-a concentrat asupra destinelor a patru angajați ai teatrului de stat din Karlsruhe, într-o perioadă mai puțin liberală a orașului ce a fost întemeiat pe principii precum libertatea religiei, a profesiilor și a comerțului. Publicul a devenit părtaș la poveștile lor, care sunt un exemplu pentru soarta a sute de artiști îndepărtați brutal din tot ceea ce a însemnat viața culturală a Germaniei în prima jumătate a anului 1933. Montarea spectacolului a dus la anularea graniței clasice dintre actori și public, iar la final, spectatorii au fost invitați să analizeze individual documentele, în spațiul de joc transformat în sală de lectură.

Despre acest spectacol, directorul artistic al companiei, Jan Linders, a spus în deschiderea evenimentului: „Vorbim despre martie 1933, o perioadă întunecată din istoria orașului, dar și din istoria Germaniei, când cultura a devenit un instrument pentru politicieni, fiind deturnată în câteva zile de la statutul ei inițial. Specatolul se bazează pe documente și se va vedea că violența nu se referă doar la forță brutală, ci poate fi făcută foarte bine și prin mijloace administrative. Suntem foarte bucuroși că putem să prezentăm acest spectacol despre relația dintre politică și artă, aici, la Timișoara”. 

Textul și regia au fost asigurate de Hans-Werner Kroesinger, regizor german, considerat unul dintre cei mai mari regizori ai teatrului documentar în limba germană.

Astăzi, Festivalul va continua. Spectacolele de luni, 15 mai, sunt „Frați de cruce”, (Teatrul Maghiar, ora 19) un spectacol de Liviu Lucaci, o producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, „Tracks” (Sala 2, ora 21), în coregrafia lui Brahim Bouchelaghem, un fascinant spectacol de dans contemporan prezentat de compania franceză „Zahrbat”, primul spectacol outdoor  (Piața Victoriei, ora 22), „Arca lui Lenin”, prezentat de Teatrul „Masca” din București, „Boborul” , după I. L. Caragiale, în regia lui Sabin Popescu, primul spectacol din seria spectacolelor conexe Festivalului.

Marți, 16 mai, publicul este invitat, de la ora 19 în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, la piesa „O mie de motive”, după Duncan Macmillan, regia Horia Suru, un one man show Florin Piersic Jr., o producție Point București; de la ora 21, în Sala 2, spectacolul „Cealaltă țară”, o adaptare după trei romane ale Hertei Müller – laureată a Premiul „Nobel” pentru literatură –, spectacol realizat de Alexandru Istudor ce va fi jucat de actorii Teatrului Național Craiova, iar de la ora 22, în Piața Victoriei va avea loc piesa „Arca lui Lenin”, scenariul și regia Mihai Mălaimare, prezentat de actorii Teatrului „Masca” din București.  

Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și agenția „Sala 2”, Parcul Civic), în fiecare zi între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

Cornel SERACIN

Foto: Teatrul Național Timișoara