„Ascuns în transparență” este volumul de poezie lansat joi, 11 mai, sub castanul din curtea Casei Artelor din Timișoara, evenimentul adunând în jurul autorilor numeroși invitați. De ce această lansare cu public, într-o lume în care virtualul, parcă ne-a acaparat? Răspunsul la această întrebare l-a oferit chiar unul din autorii volumului, Robert Șerban, „pentru că este foarte important să nu ne pierdem relația cu noi înșine și, cred că, cel mai bun element de a fi aproape de noi, e celălalt. Cred că relația cu celălalt e fundamentală. De fapt de asta și scriem, de asta și pictăm, de asta și cântăm, pentru că ne dorim mai mult de la propria noastră viață. Simțim nevoia să povestim, simțim nevoia să ieșim din pielea asta pe care o purtăm și să împărtășim poate și celorlalți”.

Despre volumul lansat, o carte ce-i are co-autori pe poetul Robert Șerban și artistul vizual Pavel Vereș, prof. univ. dr. Mircea Mihăieș a rostit, în discursul de prezentare: „ ... aș remarca că e o carte foarte bine construită, atât în planul poeziei, cât și în planul imaginii. E un crescendo, pe care o să-l observați, de la niște imagini care sunt la început niște semitonuri pastelate foarte delicate și, cu cât avansăm, imaginile sunt din ce în ce mai puternice. E o realizare absolut remarcabilă din toate punctele de vedere pentru că se întâlnesc, într-o complexie foarte atent studiată, mai multe teme și mai multe stiluri. De la acea delicatețe, care în plan vizual e pastelată, în plan poetic e înșelător confesivă. E o lucrare de maturitate pentru fiecare dintre artiști, recapitulativă, dar, cred eu, e o foarte bună deschidere înspre dialog...”. Prefața volumului este semnată de scriitorul Mircea Mihăieș.

Volumul „Ascuns în transparență” poate fi considerat asemeni unei antologii, fiind compus din poezii semnate de Robert Șerban, versuri ce au apărut în volumele „Cinema la mine-acasă”, „Moartea parafină”, „Puțin sub linie”, iar imaginile cărții sunt realizate de artistul vizual Pavel Vereș.

„Eu mă bucur că am ajuns la acest capăt excepțional pentru ceea ce mi-am propus. A fost un gând de-al meu, l-am propus lui Robert și n-am avut nici o emoție că nu o să fie de acord. Important e că suntem aici, că acest obiect se află în mâinile noastre și că a ieșit extraordinar, ceea ce pentru mine, din punct de vedere al grafic-design-ului sau al artistului vizual, este extraordinar. Bucuria este imensă! Vreau să vă mulțumesc că sunteți aicea și că împărtășiți cu noi această bucurie”, a rostit artistul vizual Pavel Vereș. 

În discursul din prezentarea cărții, poetul timișorean Robert Șerban a mărturisit: „Îi datorez carte asta lui Pavel, pentru că i-a plăcut ce scriu eu, mie-mi place ce face el, e personajul din lucrarea mea de licență de istorie a artei, unde am scris despre generația '80 și am previzitat membrii generației '80 din Timișoara, inclusiv lucrările lui și mi-au plăcut foarte tare. A fost o apropriere care ține de inefabil. Mă bucur și eu de lucrarea asta ca și cum n-ar fi a mea și ar fi cartea oricui și, cred că, de orice carte frumoasă merită să ne bucurăm și, mă bucur că l-am «stârnit», mă bucur că am lucrat cumva mânat de ceea ce-i citit, pentru că nu e o carte în care el ilustrează poeziile mele. E o carte surpriză!”  

Un alt moment al serii de joi, 11 mai, a fost deschiderea expoziției artistului vizual Pavel Vereș, o expoziție care adună pe simezele Galeriei „Pigmalyon” de la Casa Artelor din Timișoara, lucrările artistului realizate în tehnică mixtă, digital-art, ulei pe pânză, grafică, creion-acuarelă etc., o parte din acestea regăsindu-se și în volumul „Ascuns în transparență”. 

Muzica clasică nu a lipsit de la Casa Artelor. Celebra violoncelistă Alexandra Guțu a susținut un microrecital, toate cele trei momente, în simbioză, aducându-și contribuția la realizarea unei armonii profunde între cei prezenți, astfel încât, Spiritul Universului Artistic a fost simțit, ca de fiecare dată, la Casa Artelor. 

  

Cornel Seracin