Nu mai departe de săptămâna trecută scriam despre cum municipalitatea timișoreană își bate joc de operatorii culturali independenți. Iată, însă, că aceștia reușesc să găsească soluții. Și, mai mult decât atât, să adauge file la pagina de istorie cu premierele orașului Timișoara.

„Ceau, Cinema! Festival de buzunar” a hotărât să nu mai aștepte după iluzoriul sprijin al autorităților locale și să se descurce pe cont propriu. Așa a apărut ideea de crowdfunding – modelul prin care, nu cu mult timp în urmă, alți timișoreni (Implant pentru Refuz) și-au finanțat producerea unui album.

Ceau, Cinema! a apărut în 2014, cu patru zile de proiecții și ateliere la Timișoara și Gottlob, din dorința de a reîmprieteni timișorenii cu filmul lor. Să regăsească plăcerea de a vedea un film la grădină, împreună cu prietenii. Și să se convingă că filmele europene sunt zemoase, proaspete și te țin cu sufletul la gură. Exact ca lubenița – care a fost oferită, la închidere, în loc de popcorn. 

De atunci, festivalul a crescut cu fiecare ediție: de la 35 la 50 de filme, de la 15 la 25 de invitați din lumea filmului, de la trei la zece spații de proiecție. Este și meritul spectatorilor, spun cei de la Ceau, Cinema! Care spectatori au fost peste 5000 în cele trei ediții. Juriul competiției de anul trecut (actrița Alina Ilea, actorul Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu) a transmis următorul mesaj: „Acest festival ar trebui să devină un brand al orașului”.

Acum, cei de la Ceau, Cinema! se întorc către public, solicitându-i sprijinul pentru a aduce cu patru invitați mai mult la ediția a patra. Suma necesară nu este mare: 9000 de lei. Și pentru acești bani a fost inițiată campania de crowdfunding.  „Ceau, Cinema! e o sărbătoare a cinemaului european în miez de vară și miez de lubeniță. Cu filme de autor, dar și de public: ficțiune, documentare, animații și scurtmetraje. E un festival în pantaloni scurți, cu o atmosferă lejeră și prietenoasă. Ca la Fontana di Trevi din Roma, toți cei care vin o dată promit să se întoarcă. O mână de oameni, două asociații și peste 20 de voluntari au crescut un festival independent. Poate că e încă mic, de buzunar, dar ăsta e farmecul lui: spectatori, invitați, voluntari visează, timp de patru zile, un vis colectiv de vară. E un balamuc, un circus exuberant, cu bune și rele, așa cam ca în primele filme ale lui Kusturica”, spun organizatorii pe pagina de internet dedicată strângerii de fonduri, și pe care o puteți accesa la adresa http://crestemidei.ro/CeauCinema2017.

 

Cei care doresc să susțină Ceau, Cinema!, o pot face cu orice sumă, pornind de la 10 lei. Și, pe lângă recompensa sufletească de a pune umărul la realizarea unui festival, susținătorii financiari vor primi și diferite cadouri, în funcție de suma sponsorizată. Cel mai mult, evident, primesc cei care se oferă să doneze de la 1000 de lei în sus: menţiunea numelui pe filmuleţul de prezentare de la începutul proiecţiilor, Thank You! pe www.ceaucinema.ro,  full pass la toate proiecţiile din Timișoara, Goody bag: traista Ceau Cinema, poster  (cu amintire de la echipa CC), stikere,  print de artă 30x40 cm, invitaţie la proiecţia de deschidere + petrecerea de final, mic dejun cu juriul și transport la Gottlob in limo! ☺

Ajutați-i, dacă puteți. Merită.

Flavius BONCEA