Miercuri, 26 aprilie, la Muzeul de Artă din Timișoara, în subsolul sălii „Mercy”, a fost inaugurată o inedită expoziție de pictură, un solo show. Lucrările aparțin artistei Cristina Daju, iar conceptul expoziției este constituit pe ideea de sistem, de a crea o „breșă în sistem”, „de a deranja cumva sistemul” pentru a crea „lucruri noi care-l schimbă, îl îmbunătățește”.

Lucrările expuse pe simezele din subsolul sălii „Mercy” se încadrează foarte bine în mișcarea artistică cunoscută sub numele de expresionism abstract, ineditul expoziției constând în faptul că invitații au posibilitatea să intervină în lucrări, astfel încât să spulbere ideea că pânzele pictate sunt ceva de domeniul sacrului și nu au voie să fie atinse. 

„Lucrările au fost concepute în așa fel încât să fie desăvârșite de public. Invitații prezenți în expoziție fac show-ul, pe ideea că fiecare invitat s-a izbit de o situație în care și-a creat o experiență în ceea ce ține de sistem. Oamenii au simțit întotdeauna nevoia să pună în categorii lucruri și să creeze sisteme. Tot ceea ce a creat omul este un sistem, și, atunci cum ne raportăm noi, ca oameni, în acest sistem. Asta este ideea. Cum evoluează sistemul, ce putem face noi ca să îmbunătățim sistemul, care este intervenția noastră”, a declarat pentru săptămânalul Timișoara, autoarea expoziției, asistent universitar dr. Cristina Daju.

La vernisajul expoziției, invitații au avut parte de un elevat joc de lumini radiat de o muzică ambientală, adecvată momentului, de această încântătoare atmosferă ocupându-se graphic designer-ul Cristian Ienciu. Expoziția se numește „Beep the System” și poate fi vizitată în subsolul sălii „Mercy” din Muzeul de Artă Timișoara, până în data de 31 mai, zilnic, de marți până inclusiv duminică, între orele 10-18, cu ultima intrarea în expoziție la ora 17,30. Luni, expoziția este închisă, asemeni celorlalte expoziții ale muzeului.

     

Cornel Seracin