Filarmonica din Timișoara își are începuturile în anul 1871, atunci când, în seara de 21 octombrie, a fost fondată Asociația Filarmonica Timișoara.  Filarmonica din Timișoara s-a constituit într-un club, fiind primul club care a inclus toate naționalitățile din Timișoara. Noua instituție fondată a pus accent pe muzică și socializare și a fost considerată, în a doua jumătate a secolului XIX-lea, printre cele mai importante instituții culturale din această zonă a Europei.

De-a lungul istoriei ființării sale, Asociația Filarmonica Timișoara a cunoscut mai multe etape, ea nedispărând din punct de vedere juridic niciodată, doar reorganizându-se.  

Astfel că, Filarmonica „Banatul” din Timişoara este o instituţie publică de cultură cu personalitate juridică, înfiinţată prin Legea nr. 131/17.04.1947, semnată de Majestatea Sa Regele Mihai I de România pentru înfiinţarea Orchestrelor Filarmonice „Banatul” din Timişoara şi „Oltenia” din Craiova.

Cu prilejul aniversării celor 70 ani de la înființarea Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, marți, 18 aprilie 2017, în Sala „Capitol” a instituției va avea loc un concert vocal-simfonic aniversar la care va lua parte, reprezentând Casa Regală a României, Principele Radu de România.

Concertul vocal-simfonic aniversar se desfășoară în cadrul celei de-a XLII-a ediții a Festivalului „Timișoara Muzicală”, eveniment ce are loc la Timișoara în perioada 13 aprilie-19 mai. 

Concertul va începe la ora 19 și va fi dirijat de, Petre Oschanitzky, Gheorghe Costin și Radu Popa. Soliști vor fi, Dorina Vasilasko - mezzosoprană, Alexandru Badea (Austria) - tenor , Cosmin Rafael Bălean - duduk. În concert își va da concursul, Corul „Ion Românul” al Filarmonicii „Banatul”, dirijorul corului fiind Iosif Todea.

În programul concertului vocal-simfonic aniversar se află, G. Enescu,  „Poema română”, fragmente, „Rapsodia română” nr. 2 în Re major, Op. 11, Cântec popular românesc - „Mociriță cu trifoi”. G. Puccini, Opera „Turandot”, Aria „Nessun dorma” și Canțonetă italiană - „Torna a Surriento”. 

Cornel Seracin