Vineri, 7 aprilie, începând cu ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” va găzdui un spectacol neconvențional: o proiecție de film mut cu acompaniament muzical. Este vorba de capodopera cinematografică „Cutia Pandorei”, film realizat în anul 1929.

Pe scurt, filmul prezintă povestea lui Lulu (Louise Brooks) care atrage ghinionul tuturor bărbaților cu care intră în contact. Regizorul Georg Wilhelm Pabst a văzut în Louise Brooks o actriță deosebit de senzuală, erotismul și lascivitatea ei fiindu-i însă învăluite într-o aură de inocență și puritate.

Imediat după lansare, filmul a fost interzis tinerilor iar după acapararea puterii de către național socialiști a fost complet interzis. Mai rău de atât, muzica originală a filmului a dispărut.

În anii 2013 - 2014 Institutul Goethe din București l-a însărcinat pe tânărul compozitor german Dominik Schuster să compună coloana sonoră pentru orchestră. Interpretarea personală nouă a „Cutiei Pandorei” aduce operei vechi o strălucire aparte. Orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul” va interpreta coloana sonoră sub conducerea dirijorului Stefan Geiger din Hamburg, unul dintre cei mai faimoși dirijori pentru muzică de film orchestrată.

„Vom avea parte de un celebru film mut, «Cutia Pandorei», partitura muzicală care însoţeşte acţiunea filmului fiind susţinută de orchestra Filarmonicii «Banatul». Regizorul filmului Georg Wilhelm Pabst a fost inspirat de două surse literare, «Spiritul Pământului» şi «Cutia Pandorei».

Această dramă germană s-a născut în 1929, iar muzica originală a fost compusă de Willy Schmidt-Gentner, un compozitor de mare succes de la începutul secolului XX. Filmul, considerat deschizător de drum în istoria cinematografiei germane, avea nevoie de o muzică aparţinătoare care să corespundă structurii orchestrelor de film de la sfârşitul anilor 20. Deoarece partitura s-a pierdut, vom asculta noua versiune realizată de compozitorul Dominik Schuster”, spune Mircea Tătaru în avancronica spectacolului. 

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara în colaborare cu Filarmonica de Stat „Banatul” cu sprijinul Goethe Institut București.

Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii.

Ioana NICOLESCU