Marți, 28 martie, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, în Aula Magna „Ion Curea” a Universitatii de Vest din Timișoara, a fost proiectat filmul „Variațiuni pe un nume - Nicolae Simatoc”, regizat de Violeta Gorgos, produs de Virgiliu Mărgineanu. 

Filmul are la bază cartea semnată Octavian Țîcu și Boris Boguș, „Nicolae Simatoc (1920-1979) - Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la F.C. Barcelona” (apărută în 2013 și lansată, în același an, și la Timișoara, în organizarea clubului Ripensia Timișoara), și a fost proiectat, în premieră în România, în 3 martie a.c., la Ateneul din Iași.

Filmul documentar, „Variațiuni pe un nume - Nicolae Simatoc”, proiectat la Universitatea de Vest, a fost cel de-al doilea eveniment din programul din acest an al „Zilelor Basarabiei” de la Timişoara, o bună parte a documentarului fiind filmat în oraşul de pe Bega. Evenimentul a fost organizat de studenții basarabeni.

Prezent la eveniment, producătorul filmului, Virgiliu Mărgineanu, a declarat: „Mă bucur că Timişoara apare în acest film, ca un oraş frumos. Când am filmat, acum doi ani, Timişoara era în renovare, iar astăzi, lucrurile sunt schimbate în bine şi, cu siguranţă că, peste câţiva ani, oraşul Timişoara va arăta şi mai bine. Mi-a plăcut la Timişoara şi sperăm să mai revenim la Timişoara. Mulţumim organizatorilor pentru că au făcut o sărbătoare în aceste trei zile. Timişoara, salutări din cel mai frumos oraş românesc, din estul României, spre cel mai vechi oraş al României, de la Chişinău la Timişoara!”

În momentul oratoric de după vizionarea filmului, preşedintele clubului Ripensia Timişoara, Radu Ienovan, a mulţumit echipei care a realizat filmul, autorilor cărţii „Nicolae Simatoc (1920-1979) - Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la F.C. Barcelona”, pentru că „au făcut, nu doar o legătură între Chişinău şi Timişoara, ci au făcut şi o legătură între Ripensia şi marile cluburi europene, Internaţionale Milano şi F.C. Barcelona. Pentru noi, acest film, această carte reprezintă un nou pas pe care îl facem în călătoria noastră spre a reconstrui acest simbol al Banatului şi al României, o călătorie care nu este nici foarte simplă, care nu este nici lipsită de obstacole. Eu zic că suntem pe drumul cel bun!” 

Cornel SERACIN