Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Chitară va debuta luni, 6 martie 2017 la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Pe durata evenimentului vor avea loc recitaluri, cursuri de măiestrie, conferințe cu invitați din țară și străinătate. 

Vineri, 10 martie, tot în cadrul Sălii Capitol, se va desfășura concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul” avându-l la pupitru pe maestrul Gheorghe Costin și principali protagoniști pe chitariștii Costin Soare și Marco Tamayo. Aceștia vor interpreta lucrări de Joaquin Rodrigo. 

„Nume de răsunet ale chitarei clasice actuale vor susține recitaluri solistice și camerale, în atmosfera primăvăratică a unei săptămâni ce se dorește a fi o sărbătoare a chitarei în orașul de pe Bega”, transmit organizatori ai evenimentului. 

Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără: Marco Tamayo, Anabel Montesinos, Gabriel Bianco, Uros Dojcinovic, Costin Soare, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Alexandru Crețescu, Ion Dorobanțu și Gianluca Vanzelli.

Anabel Montesinos este cea mai tânără câștigătoare a concursului Franciso Tarrega Guitar Competition din Spania. La doar 17 ani, ea este o proeminentă figură a chitarei clasice, recunoscută în întreaga lume. Câștigătoare a numeroase concursuri importante precum Michele Pittaluga din Alessandria - Italia și Andres Segovia în Spania, Anabel Montesinos a susținut concerte pe întreg mapamondul, făcându-și debutul la Carnegie Hall în anul 2011. A avut apariții multiple la Sala Ceaikovsky din Moscova și a interpretat alături de orchestre filarmonice importante precum cea din Torino-Italia, Oulu-Finlanda, Havana-Cuba, Moscova-Rusia. 

Montesinos se regăsește printre tot mai numeroasele femei încununate de succes care au urmat o carieră de chitarist concertist. Luând Spania ca exemplu, Anabel pune aceastea pe seama evoluției societății care a favorizat apariția tot mai multor femei concertiste. Într-un articol apărut în numărul de iarnă 2016 a revistei Classical Guitar ea mărturisește: „Mentalitatea era diferită în trecut. În Spania, femeia stătea acasă cu copiii și bărbatul muncea. Femeile nu puteau munci. Poate de aceea erau mai mulți bărbați pe câmp decât femei. Totul este mult mai liber acum”.

Marco Tamayo, chitarist cubanez cu cetățenie austriacă, de multe ori supranumit „Regele Chitarei” de către cotidianul de știri italian La Stampa, este câștigătorul unor impunătoare competiții. A susținut concerte alături de orchestre și dirijori de renume din întreaga lume, iar astăzi este o personalitate de marcă a chitarei clasice. 

Marco Tamayo este profesor la Universitatea de Arte Mozarteum din Salzburg, Austria și la Landeskonservatorium din Klagenfurt, Germania. Este, de asemenea, profesor invitat la Academia de Muzică din Gdansk, Polonia, și a fost profesor la Universitatea din Sydney, Australia. Cartea sa, intitulată „Principii esențiale ale interpretării la chitară clasică”, a schimbat abordarea acestui instrument și a pedagogiei sale. Mulți dintre studenții săi au în prezent deja importante cariere muzicale internaționale.

Duo-ul classic Tamayo-Montesinos a luat naștere având la bază iubire și muzică. Amândoi renumiți soliști, se bucură să cânte împreună, întrupând pe scenă vorbele lui Friedrich Chopin: „Chitara este cel mai frumos instrument. Poate mai frumos decât o chitară: două chitare!”.

Gabriel Bianco, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni chitariști internaționali, oferă în fiecare dintre concertele sale un supliment de artă. Pe scenă, Gabriel și chitara devin un tot unitar. Eleganța și culorile sale interpretative emană o abordare unică a repertoriului pe care îl explorează, în special în muzica romantică și spaniolă, dar și în lucrările contemporane. Încă de la începutul carierei sale, Gabriel Bianco a susținut recitaluri în multe dintre cele mai renumite festivaluri și săli de concerte: Festivalul Pablo Casals în Prades, Estivales du Médoc, Jeudis Musicaux de Royan (Franța), Festivalul Internacional de Música y Danza de Granada, Sala Tchaikovsky de la Moscova, Teatrul Herbst din San Francisco, Biblioteca Luis de Angel Arango din Bogotá, Festivalul Cervantino din Mexic și Conservatorul Central din Beijing. Gabriel își modelează repertoriul ca un creator, finisând în cele mai mici detalii un rezultat perfect. Cu o astfel de determinare, a câștigat rapid locul întâi în multe concursuri internaționale. De îndată ce a absolvit Centre National Supérior de Musique et de Danse de Paris, Gabriel Bianco a câștigat în 2007 Concursul Internațional de Chitară „Hubert Kappel” din Koblenz și în 2008 prestigiosul Concurs Internațional organizat de „Guitar Foundation of America” în San Francisco. În 2011, Gabriel Bianco a fost nominalizat ca„revelația clasică”" de forul ADAMI (Franța).

Ioana NICOLESCU