Marți, 21 februarie, de la ora 19, Casa Artelor din Timișoara găzduiește spectacolul-lectură „Gardenia” sau „Griji cu lapte”. 

„Gardenia”, piesa Elzbietei Chowaniec, este drama a patru femei, toate cele patru căutând fericirea în timp ce trăiesc istoria secolului al XX-lea. Putem cunoaşte relaţiile complicate ale străbunicii, bunicii, mamei şi fiicei, cât şi problemele comunicării dintre generaţii, în această piesă fiind zugrăvită o istorie de familie tipică a secolului XX.

„Patru destine, patru femei, patru existențe zbuciumate aflate la intersecția vremurilor tulburi. Destine în vizor, conflicte între generații sau…« Griji cu lapte» - așa cum își intitulează lectura actrițele din distribuție și regizorul”, transmit realizatorii proiectului. 

„Nici unul dintre personajele «Gardeniei» nu e fictiv. Toate sunt bazate pe fapte/persoane/povești reale. Femeia I este cea mai inventată și are la bază povestea vecinei mele în vârstă, care m-a ajutat cu vizualizarea istoriei Poloniei (înainte și după Al Doilea Război Mondial). Femeia II are legătură cu meseria bunicii mele, ea este de profesie vânzătoare, astfel că am putut să beneficiez de cunoștințele și de vocabularul ei. Femeia III are boala mamei mele. Femeia IV trăiește departe de casa familiei (Varșovia) la fel ca mine, așa că lumea ei este puțin împrumutată din lumea mea.

Personajele din «Gardenia» nu sunt ușor de înțeles, fără a cunoaște felul în care am scris piesa. L-am întâlnit pe Tadeusz Słobodzianek (directorul Laboratorului Dramatic, Teatrului Woli, Teatrului Dramatyczny, trei teatre bine cunoscute) în perioada când am fost studentă la Universitatea din Varșovia. I-am spus o poveste și m-a rugat să scriu o piesă. Deoarece eu nu știam prea multe despre teatru în sine, mi-a pus la dispoziție un regizor și patru actrițe. Prima dată, am scris biografia a patru femei, după care împreună cu regizorul Aldona Figura am ales scene din biografie și am început improvizația cu actrițele. După toată procedura am început să o scriu ca piesă. Deci, fiecare personaj în parte are ceva din viața, modul de a gândi şi de a conversa al actrițelor. De accea cred că cele patru femei sunt pline de emoție”, a afirmat Elżbieta Chowaniec. 

Din distribuție fac parte actorii: Brenda Bernad, Maria Brîndușă, Maria Bujancă, Oana Nedelcu, Ioana Nițulescu, Iulia Pal, Vanesa Serac, Andreea Todinca.

Regia - Victor Dragoș, coordonarea proiectului: Daniela Șilindean.

Intrarea la eveniment este liberă.

Ioana NICOLESCU