Teatrul Național din Timișoara lansează o nouă ediție a Concursului Național de Dramaturgie. Competiția se adresează dramaturgilor de limbă română, debutanți sau consacrați, din România sau din diaspora.

În ediția din acest an, autorii sunt încurajați să își concentreze propunerile asupra narațiunii. Tema concursului este „Identitatea”, un concept care poate fi valorificat în întreaga sa plurivalență. Principalele criterii de selecție sunt originalitatea, coerența și ineditul poveștii.  

Concurenții trebuie să transmită un sinopsis care va cuprinde prezentarea subiectului, firul epic, împreună cu maximum zece pagini de text, una sau două scene. În această etapă, nu trebuie trimise textele integrale. 

Data limită până la care doritorii pot expedia propunerile este 9 aprilie.

Până în data de 23 aprilie, juriul va selecta un număr de cinci proiecte.

Propunerile selectate vor fi cercetate în cadrul atelierelor de dramaturgie din cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, în perioada 14-25 mai.

În perioada 26 mai – 30 octombrie, după finalizarea atelierelor, cei cinci autori vor scrie piesele integral. Data limită pentru expedierea celor cinci texte rezultate este 31 octombrie 2017.  

În luna noiembrie 2017, piesele vor fi prezentate în spectacole-lectură, în spațiile Teatrului Național. 

După vizionarea acestor spectacole, juriul va desemna un text câștigător.

Premiul este reprezentat de montarea piesei la Teatrul Naţional în cursul anului 2018.

Materialele înscrise în concurs vor fi trimise într-un plic cu mențiunea „pentru Concursul Naţional de Dramaturgie”, pe adresa Teatrul Naţional, strada Mărăşeşti  2, 300086 Timişoara, România.

Plicul expediat va conţine următoarele : sinopsisul textului și un extras de maximum 10 pagini  în format digital, fără menționarea autorului;  sinopsisul textului și un extras de maximum 10 pagini  în format tipărit, fără menționarea autorului; un al doilea plic pe care va fi scris titlul piesei. Acest al doilea plic sigilat va conţine numele și datele de contact ale autorului şi va fi deschis de juriu doar după desemnarea textelor finaliste.

Participanții la selecție vor fi de acord cu următoarele: sinopsis-urile și extrasele de text vor fi tehnoredactate în format electronic, cu diacritice; materialele înaintate pentru concurs nu vor fi returnate autorilor; înscrierile care vor conține coordonatele autorilor altfel decât în plic sigilat vor fi descalificate; orice text făcut public anterior (montat, publicat, înregistrat audio etc.) și înscris în concurs sub pseudonim va fi respins.

În ediția Concursului Național de Dramaturgie  din 2015, piesa câștigătoare a fost „Avioane de hârtie” de Elise Wilk. Aceasta a fost pusă în scenă anul următor, în 2016.

Ioana NICOLESCU

Foto  Adrian Pîclișan („Avioane de hârtie”)