Proiecție de gală la Timișoara, în prezența regizorului

Nae Caranfil, renumitul scenarist, actor și regizor român, revine pe marile ecrane cu filmul „6,9 pe scara Richter”. Este vorba despre o comedie cu accente de musical și primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul și regia cât și muzica și versurile.

Filmul va avea o proiecție de gală la Timișoara, sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 19, la sala capitol a Filarmonicii „Banatul”. La eveniment va fi prezent regizorul Nae Caranfil şi actriţa Miruna Biléi. 

 „Ar fi putut fi o dramă cumplită despre depresii clinice, cutremure și bătrânețe. În schimb, a ieșit o comedie despre toate acestea care până la urmă se transformă într-un musical… Am pornit de la ideea unei relații tată/fiu în care tatăl este tânăr iar fiul bătrân. Asta însemnând că tatăl are comportamentul unui tânăr, adolescent chiar, în timp ce fiul se confruntă anevoie cu criza vârstei mijlocii”, spune Nae Caranfil.

Fiul (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență.

Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu), evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”.

„6,9 pe scara Richter”  a fost proiectat anul acesta la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), stabilind un nou record la deschiderea festivalului: peste 3000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Filmul a avut o avanpremieră bucureșteană și în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, proiecția fiind sold out încă înainte de începerea festivalului.

Filmul este o coproducție România-Bulgaria-Ungaria. În rolurile principale se află Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu. Prețul unui bilet este 10 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii.

Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casei de Cultură a Municipiului Timișoara şi al Filarmonicii Banatul Timişoara.

Ioana NICOLESCU