Prima reprezentație din anul 2017 a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara aduce melomanilor un concert încărcat de ritmurile înălțătoare a trei mari compozitori, Wolfgang Amadeus Mozart (uvertura operei „Cosi fan tutte”), Joseph Haydn („Concertul pentru Violoncel şi Orchestră în Do Major”) și Ludwig van Beethoven („Simfonia nr.1 în Do Major op.21”).

„Cosi fan tutte” („Așa fac toate”) a avut premiera absolută la „Burgtheater” din Viena, sub conducerea muzicală a compozitorului, Wolfgang Amadeus Mozart, compoziția sa ținând capul de afiș în concertul filarmonicii timișorene, opera „Cosi fan tutte” fiind programată să deschidă anul 2017 la Filarmonica „Banatul”, vineri, 6 ianuarie, de la ora 19.

„Cosi fan tutte” este opera în două acte, muzica fiind compusă de W. A. Mozart, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte.

Uvertura „mozartiană” va fi urmată de violoncelista de renume mondial Alexandra Guţu, solist concertist la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, care va interpreta „Concertul în Do Major pentru Violoncel şi Orchestră”, de Joseph Haydn.

Va urma „Simfonia nr.1 în Do Major op.21”, compusă de Ludwig van Beethoven, o piesă pe care compozitorul german a dedicate-o Baronului Gottfried van Swieten, protectorul său și pe care a publicat-o la Leipzig în 1801. Simfonia este un omagiu adus predecesorilor lui Beethoven, în special profesorului său, Joseph Haydn și lui Wolfgang Amadeus Mozart, dar, în același timp, are caracteristici proprii stilului lui Beethoven. Premiera lucrării a avut loc pe 1 aprilie 1800 la „Burgtheater” din Viena.

Despre „Simfonia nr.1 în Do Major op.21”, de Ludwig van Beethoven, piesă ce urmează să închidă prima reprezentație clasică a lui 2017 de la Filarmonica „Banatul”, organizatorii au transmis că: „este marcată de spiritul lui Haydn şi de respectul faţă de Mozart, ne arată un compozitor stăpân pe materialul sonor, nefiind deloc un epigon al marilor săi înaintaşi. Deşi au fost şi unii critici care se îndoiau de forţa care li se anunţa că apare, alţii le-au răspuns mulţumiţi, că «leul a hotărât că-i înţelept să nu atace încă». Cu toată structura clasică, căruia nu-i aduce intervenţii proprii precum în următoarele simfonii, amprenta beethoveniană se distinge în principal datorită felului cum foloseşte, pune în valoare, grupurile de suflători”.

„Semn al unui nou început”, primul concert simfonic al anului 2017, la Filarmonica „Banatul” din Timişoara (Sala „Capitol”), este programat vineri, 6 ianuarie, de la ora 19 și va fi dirijat de maestrul Radu Popa, dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

 Cornel Seracin