După ce a publicat volumele „Hermeneutica umorului simpatetic. Repere pentru o comicologie românească” (1999), „Între surâs și rugăciune. Modele culturale din comicologia clasică și patristică” (2004), „Geneza comicului în cultura română” (2010) – toate distinse cu Premii ale Uniunii Scriitorilor, conf. univ. dr. Claudiu T. Arieşan revine în atenţia publicului cititor, cu un nou volum, „Istoria comicului românesc”.


Ca o avancronică la cartea  scrisă de prof. Claudiu Arieşan, „Istoria comicului românesc”, criticul de artă, Dr. Gabriel Kelemen, a transmis: „Lucrarea este surprinzătoare. E o analiză profundă, plină de picanterii, în sensul că, pe de o parte împleteşte erudiţia şi, pe de altă parte, trece într-o analiză exhaustivă toate problemele şi pârghiile absconse ale mecanismelor surâsului, râsului, umorului, de unde apare gag-ul, ce înseamnă ironia şi care este factorul fulminant care declanşează zâmbetul, hohotul de râs, poate chiar această bucurie inferioară care ţi-o dă euforia, comicul. „Istoria comicului românesc” este o carte foarte complexă, este un compendiu, din punctul meu de vedere, analizează problemele din punct de vedere sociologic, psihologic, imagologic. Este o problemă de defulare socială, cu filtre şi o problemă care-i foarte complexă. Este o carte care solicită erudiţia şi e nevoie de o pregătire în prealabil, din punctul meu de vedere, pentru a savura această operă monumentală”.


Claudiu T. Arieșan este un clasicist cu preocupări moderne, în prezent conf. univ. dr. la Catedra de Filologie Clasică din cadrul Universității de Vest, Timișoara. A publicat peste 50 de studii de specialitate și 120 de articole culturale, editând 17 volume în colecțiile de studii clasice și patristice „Logos” și „Cum Patribus”. Membru al Uniunii Scriitorilor și al Societății de Studii Clasice din România, al „Asociației Internaţionale de Studii Patristice” cu sediul la Paris și al „North American Patristics Society” este Redactor – șef al „Analelor Universității de Vest. Seria Științe Filologice”. A colaborat, între 2002–2004, ca referent științific principal, la ediția electronică integrală din „Thesaurus Linguae Latinae”. CD ROM realizat sub egida Academiei Germane și apărut în mai multe ediții la K.G. Saur, Thomson Learning Company. Ca om de televiziune, Claudiu T. Arieșan, a realizat peste 250 de emisiuni cultural-religioase sub genericele „Spiritul vremii” și „Dialog spiritual” la TvR Timișoara, respectiv „Spirit și credință” și „Axios” pentru postul național TvR 3 cu începere din 2008, colaborând constant, prin recenzii de carte sau cronici de film, și cu postul de Radio „Trinitas” al Patriarhiei Române.
Voumul scris de conf. Claudiu T. Arieşan, „Istoria comicului românesc”, apărut la Editura  „Datagroup”, se va lansa astăzi, 9 decembrie, cu începere de la ora 18, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara, în prezenţa autorului. Prezentarea cărţii va fi realizată de Dr. Gabriel Kelemen, care va vorbi despre componenta educativă a umorului, poetul Eugen Dorcescu, filosoful Claudiu Mesaroş şi prof. univ. Dr. Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timiş.


Cornel Seracin