În acest an Institutul Francez din București a împlinit 80 de ani de existență, de la stabilirea sediului său din capitală, pe bulevardul Dacia 77. Cu această ocazie a fost lansată cartea „Bucureşti, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-română” de Richard Edwards.

Volumul va fi lansat și la Timișoara, la Librăria Cărturești Mercy, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 11, iar la eveniment va fi prezent autorul.

Prezența Institutului Francez la București devine în această carte un pretext pentru a descoperi episoade din istorie care unesc cele două țări. 

Povestea cărții este practic povestea clădirii ce a găzduit de-a lungul a aproape patru decenii sediul instituției.

În 23 ianuarie 1936, la cererea unui grup de intelectuali şi diplomaţi francezi şi români, Franţa cumpără casa Olănescu pentru a înfiinţa un Institut de Studii Superioare. Ea avea să treacă în curând prin vremuri grele: sunt anii celui de-al Doilea Război Mondial şi cei ai dictaturii comuniste. Cu toate acestea, 80 de ani mai târziu, la numărul 77 de pe bulevardul Dacia, ea este încă sediul Institutului Francez din Bucureşti.

Încercând să-i reconstituie istoria, Richard Edwards cercetează „memoria locului”, la Bucureşti şi la Nantes, la Paris şi la Berlin, dezvăluind amintiri, secrete, bucurii şi uneori temeri. În această înstărită casă boierească, a cărei organizare interioară se va modifica mereu de-a lungul deceniilor, redesenându-şi neîncetat până şi planurile, cronicile şi portretele dau viaţă unei istorii franco-române, istoria prieteniei dintre două ţări.

Richard Edwards este un călător, nu atât prin lume, cât printre pietre, cele vechi, cele care ne lasă să citim istoria oamenilor. Timp de şapte ani a condus Centrul Cultural Internaţional la Salina Regală din Arc-et-Senans, în regiunea Franche-Comté. Astăzi este cronicarul unei Românii aparte la Radio România Internaţional.

Cartea este disponbilă în limba franceză, apărută la Editura Non Lieu, și în limba română, publicată de Editura Humanitas.

Ioana NICOLESCU