În intervalul 1 - 6 noiembrie la Timișoara se va desfășura a IV-a ediție a Festivalului „Analog Mania”. Evenimentul va oferi posibilitatea timișorenilor de a participa la diferite activități culturale, precum proiecții de filme, expoziții de artă, ateliere de lucru, lansări, vernisaje, evenimente muzicale, etc, toate reunite în cadrul a trei secțiuni și anume fotografie, film și sunet. 

Festivalul este organizat de Ambulanţa Culturală şi Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş FITT, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.

Anul acesta, Analog Mania, „cel mai mic festival din oraş”, cum este el prezentat de către organizatori, va aduce la Timişoara artişti şi lucrări din Germania, Franţa, Belgia, Slovenia, Marea Britanie şi România.

„Prin colaborarea cu «Analogue Now», un festival similar din Berlin cu care suntem parteneri, am reuşit să aducem în premieră pentru Analog Mania trei artişti din Germania. Mă bucur mult de aceste colaborări europene pe care se dezvoltă festivalul mai ales pentru faptul că putem aduce în fața publicului timișorean lucrări și tehnici deosebite”, a spus Emil Kindlein de la Ambulanţa Culturală.

De asemenea, festivalul a depășit de curând granițele României.

„Analog Mania devine mai mult decât un festival; se dezvoltă ca mişcare şi în afara României. În vara acestui an «Analog Mania» a avut loc şi în Slovenia în colaborare cu KUD Artotipija cu invitaţi din zona balcanică. Explorăm împreună ce este fotografia azi, forţăm graniţele dintre fotografie şi artele plastice şi căutăm în tehnica analogică relaţii între imagine şi sunet”, mai transmit organizatorii. 

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc marţi, 1 noiembrie, de la ora 19, la Calpe Gallery din complexul Bastion Therezia. În contextul confluenţei fotografie-pictură, festivalul se va lansa cu seria de fotografie aregentică şi pictură „Îngeri, pietre, ape”, realizată de Andrada Damianovskaia şi Angela Hanc. 

Toate expoziţiile pot fi vizitate de miercuri până duminică între orele 15 şi 19 la Calpe Gallery, Muzeul Temporar De Artă Contemporană, Galeria ADETIM, Sala Vega a Societăţii Timişoara şi Galeria Subterană a Casei Artelor.

La secţiunea fotografie vor participa artiştii: Andrada Damianovskaia (RO), Angela Hanc (RO), René Schäffer (DE), Regina Stiegeler (DE), KUD Artotipija (SLO), Markus Kaesler (DE), ONDU Pinhole (SLO), Ovidiu Micșa (RO), Melanie King (UK), Daniela Schinderman (RO), Oana Stoian (RO), Georgiana Feidi (RO), Marius Parghel (RO) şi Miruna Basaraba (RO).

La secţiunea de film vor fi proiectate filme pe peliculă de 8 şi 16 mm realizate de laboratoare independete de film ca l'Etna (Paris, FR), l'Abominable (Paris, FR), Atelier MTK (Grenoble, FR), Labo Bis (Brussels, BE) Labo BXL (Brussels, BE).

La secţiunea sunet va fi lansat pe casetă audio ultimul album KiNDLEiN – „Corigent la Limba română”, înregistrat integral folosind tehnologie analogică. Albumul va apărea la casa de discuri Hiss And Groove cu menţiunea „Triple Analog” | A| A| A|.

Programul detaliat al evenimentelor, orele şi locurile de desfăşurare pot fi găsite pe site-ul www.analogmania.ro

Ioana NICOLESCU