Ideea de a aduce Gala Premiilor UNITER la Timișoara este o mai veche dorință a inițiatorului ei, președintele Uniunii Teatrale din Romania, actorul Ion Caramitru. „E un semn faptul că reușim să facem această gală la Timișoara în anul imediat următor nominalizării sale la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Noi ne-am dorit acest lucru dinainte de a fi făcut public titlul. Gala Premiilor UNITER a ieșit din București pentru prima oară în 2007, la Sibiu, apoi a fost la Iași și la Oradea, iar acum venim la Timișoara. Teatrul Național din Timișoara este nu numai  un monument  istoric, ci și un teatru de tradiție, și, de asemenea, se află în capitala unei regiuni românești de tradiție culturală și multietnică majoră. Nu în ultimul rând, Teatrul Național este încărcat cu reverberații în istoria recentă a României. Toate aceste elemente ar fi făcut prezența Galei firească de mai demult, dar probabil că acum a fost momentul potrivit. UNITER își propune, prin însuși statutul său, să sprijine creația și noutatea în teatru, iar Naționalul timișorean excelează în acest domeniu”, a punctat Ion Caramitru.

Anunțul desfășurării celei de-a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER la Timișoara a fost făcut public vineri seara, pe scena Teatrului Național „Mihail Eminescu” din Timișoara, de către managerul instituției, Ada Hausvater și primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, în încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului European al Spectacolului  Timișoara-Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016, eveniment de mare succes, ce a avut loc la Timișoara în perioada 25-30 septembrie.

„Pe 8 mai 2017, Gala Premiilor UNITER va avea loc la Timișoara, în «Sala Mare» a Teatrului Național, cu susținerea Primăriei”, a spus managerul Teatrului Național „Mihail Eminescu” din Timișoara, Ada Hausvater.

Gala, eveniment lansat în 1991 de președintele UNITER, Ion Caramitru, este unul dintre programele de referință ale Uniunii Teatrale din Romania, recompensând excelența în artele teatrale.   (C.S.)