Iubitorii de teatru din Timișoara vor avea la dispoziție o săptămână plină de spectacole. În perioada 7 - 14 octombrie în municipiu se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”. Evenimentul este organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), împreună cu Primăria Municipiului Timișoara.

Programul ediției de anul acesta prezintă opere ale unor importante companii de teatru europene, precum She She Pop, Rimini Apparat, Teatrul Maxim Gorki din Germania, Matarile Teatro din Spania, Dollar Daddy’s din Ungaria, precum și spectacole realizate de creatori inovatori precum David Espinosa, Maja Kleczewska, Gisèle Vienne.

Totodată, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze unele dintre cele mai recente producții ale Teatrului German de Stat Timișoara.

„Festivalul «Eurothalia» își definește identitatea cu fiecare an. Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul întrebării: «Europa, încotro?», o întrebare care se reflectă în spectacolele incluse în selecție și care reflectă frământările legate de actualele crize cu care se confruntă Europa. Spectatorul este determinat astfel să conștientizeze fisurile și impulsionat să imagineze soluții”, a spus teatrologul Andreea Andrei, pentru a doua oară selecționera și coordonatoarea artistică a festivalului.

Festivalul „Eurothalia” explorează tendințe inovatoare din artele spectacolului  din Europa, prezentând la Timișoara forme teatrale diverse precum: dramaturgie contemporană sau texte clasice montate într-un stil contemporan, teatru documentar sau teatru cu mize socio-politice, teatru de animație sau teatru de marionete. Spectacolele selecționate sunt axate pe tematici de relevanță actuală.

Pe de-o parte, tematici sociale precum fenomenul migrației și al luptei pentru resurse naturale, istoria subiectivă a Germaniei de Est și Vest, Holocaustul și victimele și supraviețuitorii acestuia, criza refugiaților, colonialismul și partea întunecată a gândirii neoliberale, obsesia pentru putere, iar pe de altă parte tematici personale legate de frică, familie sau de relațiile din mediul virtual.

Ioana NICOLESCU