În anul 1986 a fost organizată în Germania prima ediţie a festivalului Săptămâna Europeană a Tineretului şi Culturii (EJKW), la care au participat 10 grupuri folclorice de tineret din diferite ţări ale Europei. Iniţiativa a aparţinut organizaţiei Deutsche Jugend des Ostens (Tineretul German din Est).

 

Implicarea tineretului la nivelul acestor acţiuni are o importanţă majoră, având în vedere faptul că prin intermediul acestui festival se fac cunoscute valorile, cultura şi obiceiurile regiunilor, ţărilor din care provin participanţii, contribuind la educaţia acestora, o educaţie europeană care să faciliteze acceptarea şi respectul reciproc între aceştia.

 

Festivalul este organizat la fiecare doi ani de către un grup participant.

 

Ansamblul folcloric german Banater Rosmarein a participat la festival din 1996 și a organizat în anul 2004 la Timișoara a zecea ediție a acestei acțiuni culturale care nu cunoaște granițe.

 

În acest an, între 31 iulie și 6 august ansamblului îi revine din nou onoarea de a fi gazdele acestui festival, dându-le posibilitatea de a prezenta, după cum afirmă reprezentanții săi, Banatul ca o regiune cu care comunitatea europeană se poate mândri.

 

Grupurile participante în acest an sunt: RHENANIA-ALLIANCE (Biesheim – Franţa), CLANNA MILEADHA (Enis – Irlanda), SAN GEMILLIANO (Setsu – Sardinia/Italia), VILLANDERS (Villanders – Tirolul de Sud/Italia), VETRA (Klaipeda – Lituania), POSTIGUET (Alicante – Spania), LEÖWEY (Pecs – Ungaria), BANATER ROSMAREIN (Timişoara – Banat/România).

 

A. BORBELY