Una dintre cele mai ambițioase inițiative ale Teatrului Național din Timișoara (TNT), proiectul „Say it Now”, se apropie de final. Acesta e finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Lichtenstein și Guvernul României. Proiectul reprezintă modalitatea prin care TNT și partenerul său norvegian, compania B. Valiente, au imaginat noi căi de comunicare pentru adolescenți și, totodată, au atras atenția asupra importanței civice a teatrului atât în interiorul comunității, cât și ca facilitator al dialogului intercultural european.

În urma proiectului a fost publicat volumul „Say it Now”, care va fi lansat în curând la Oslo, în Norvegia. Cu această ocazie, în 19 și 20 septembrie actorii TNT vor susține două reprezentații pe Riksscenen. 

„Dacă seria de workshop-uri cu adolescenți din patru licee timișorene a condus la scrierea piesei Say it now!, iar aceasta a fost urmată de spectacolul omonim, iată că dramaturgia europeană s-a îmbogățit cu o carte nouă. Teatrul Național Timișoara a publicat piesa Say it now! de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente în variantă trilingvă, astfel încât textul este accesibil în română, engleză și norvegiană. Lansarea volumului e programată la Oslo, unde Teatrul Național Timișoara va avea două reprezentații cu spectacolul omonim”, transmit reprezentanți ai TNT. 

În distribuția spectacolului regizat de Marcelino Martin Valiente îi regăsim pe Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon si Colin Buzoianu. Spctacolul are o coregrafie semnată de Gunhild Bjoernsgaard, pe muzica lui Sebastian Hamburger, video Lucian Matei și light design Ovidiu Zimcea.

La Timișoara, lansarea volumului va avea loc în cadrul FEST-FDR2016.

Say it now! este un spectacol – experiment, prin care Teatrul Național din Timișoara  a propus un ultra-necesar exercițiu de sinceritate. Proiectul a debutat în luna aprilie a anului trecut printr-un workshop la care au participat elevi din patru licee timișorene, care și-au făcut curaj să spună lucrurile despre care, în general, aleg să tacă, de jenă sau frică. Temele descoperite și dezvoltate împreună au stat la baza piesei scrise „la patru mâini” de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente.

Ioana NICOLESCU 

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm