A XII-a ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră. Publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile culturale din București şi din alte oraşe mari din ţară, printre care şi Timişoara. Evenimentul va fi sărbătorit de peste 3.000 de muzee şi galerii din Europa.

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în peste 3.000 de muzee din U.E. În România, Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

Aplicația gratuită pentru telefoanele mobile este izi.TRAVEL pe care sunt prezente deja multe dintre muzeele lumii. Pe platformă se găsesc ghiduri audio pentru Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean și Memorialul Revoluției Timișoara, care pot fi accesate în secţiunea „Răsfoiţi ghidaje”.

Programul detaliat se găsește pe site-urile www.noapteamuzeelor.ro și www.timisoara2021.ro.

La Timişoara, evenimentul este coordonat, ca în fiecare an, de Asociația Timișoara- Capitală Culturală Europeană iar instituțiile participante sunt: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Banatului Timișoara, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Memorialul Revoluției din Timișoara, Muzeul Consumatorului Comunist Timișoara, Colecția de Artă Veche Bisericească de la Catedrala Mitropolitană Timișoara, Expoziția Catedralei Romano – Catolice a Diecezei de Timișoara, Galeria ,,Calina’’, Galeria ,,Calpe’’, Galeria ,,Mansardă’’ – Facultatea de Arte și Design Timișoara, Galeria ,,Vitralia’’, Galeria ,,Pro Armia’’, Galeria ,,Helios’’, Galeria ,,Pygmalion’’, Casa Artelor / Curtea cu castan. (A.B.)