Cea de-a XXV-a edițiea a StudentFest, cel mai mare festival internațional studențesc de artă și cultură, se află în desfășurare la Timișoara.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 19 mai, în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara, urmat de un concert de blues, în Piața Țarcului din Timișoara.

Ajuns la un sfert de veac, StudentFest aduce în Timișoara tineri din toate părțile țării, dar nu numai, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile prin ateliere de lucru facilitate de artiști consacrați, și să-și promoveze creațiile sau conceptele.

Conceptul festivalului devine deja o tradiție, oferind tinerilor participanți șapte zile intensive de ateliere de creație, la care s-au înscris în prealabil, urmând ca mai apoi publicul larg să urmărească ceea ce au învățat și creat. Evenimentele din această ediție se vor desfășura în diverse locuri ale orașului, precum Parcul Justiției, Piața Operei, Piața Libertății și multe altele.

Vor avea loc peste 100 de evenimente din 15 domenii artistice, toate cu intrare liberă, împărțite pe zece zile de festival. Printre evenimentele festivalului se numără: expoziții, concerte, piese de teatru, live show-uri, dar și diferite ateliere de lucru pentru public.

Dintre acestea ar fi de remarcat:

Arhitectură - Atelier „Creare cuiburi de păsări”, în perioada 19 - 27 mai

Arte stradale - Live painting show în data de 21 mai

Arte video - Proiecție de film pe Podul Mitropolit Andrei Șaguna în data de 25 mai

 Ceramică - Introducere în arta olăritului în 23 și 26 mai

Dans - Show cu foc în 22 și 26 mai

Design vestimentar - Prezentarea de modă a ținutelor realizate de participanții atelierului „Crearea ținutelor vestimentare din materiale și benzi textile” în 28 mai

 Experimentarium - Savanții și teoriile lor în 25 mai

 Fotografie - Fotografie la minut în 22 și 24 mai

Grafică - Party Cosplay în 21 mai

Literatură - Furios și iute: Cum să-ţi lansezi propriul curs online în 42 de minute! în 20 mai

Muzică - Concert Șuie Paparude în 20 mai

Pictură - „Growing utopias” în 27 mai

Publicitate - Interacțiunea cu brandingul în 27 mai

Sculptură - Atelier de Pirogravare, în perioada 19 - 27 mai

 Teatru - „Prinde ursul, taie-i coada!” în 20 mai

„StudentFest este festivalul în care atenția se direcționează spre dezvoltarea artiștilor de mâine, dar și spre promovarea acestora. De mai bine de trei ani mă ocup îndeaproape de acest festival și am învățat că tinerii artiști au nevoie de o rampă de lansare, de spectatori, de public. Acum, când internetul a acaparat aproape întreaga societate, este nevoie mai mult ca niciodată de artă, artă pură, inocentă, creată de tineri talentați cum sunt participanții de la StudentFest.

Pornind în `92, cu misiunea de a oferi un loc în care artiștii se pot exprima liber, acesta nu doar că și-a respectat scopul în timp, dar chiar și-a asumat rolul de a produce «produse finale» în cadrul secțiunilor, ce apoi să fie adresate publicului larg.

Vreau să îi felicit pe toți participanții acestui minunat festival, să le urez mult spor pe mai departe și să auzim peste ani de marii artiști lansați în StudentFest. Nu în ultimul rând, acum, la un pas de sfert de veac, vreau să vă asigur că echipa StudentFest lucrează neîncetat și pregătește o mulțime de surprize și lucruri faine pentru voi toți”, a declarat Mădălin Pătrașcu, coordonator general StudentFest25.

Ioana NICOLESCU