Trupele de teatru NiL ale Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” sărbătoresc anul acesta 20 de ani de existență, prin organizarea „Zilei lungi a teatrului școlar și de tineret NiL”. Evenimentul va avea loc joi, 12 mai 2016, între orele 13,30 – 22,30 pe scena Teatrului German de Stat Timișoara (TGST).

Coordonatoarele trupelor de teatru NiL sunt actriţele TGST Isolde Cobeţ și Isa Berger. Activitatea NiL face parte din programul de pedagogie teatrală al TGST, iar trupele de teatru de tineret au reprezentat pentru mulți dintre actorii de azi ai TGST primul prilej de întâlnire cu scena. 

 „Nimeni nu s-ar fi așteptat ca de la o mână de tineri să emane în timp atâta bogăție și atâtea impulsuri dătătoare de putere. Fără copiii din trupele NiL, teatrul de expresie germană din România ar fi mult mai sărac”, a declarat Lucian Vărșăndan, directorul TGST, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existență a trupelor NiL.

Trupa de teatru NiL a fost înfiinţată în anul 1996 de actorul Christian Bormann din Germania, fiind formată din elevi ai Liceului „Nikolaus Lenau” și inițial și ai Liceului „William Shakespeare“. În 1998 s-a constituit trupa de teatru NiL-Junior pentru elevii din ciclul gimnazial. Trupele au participat de-a lungul timpului la numeroase festivaluri de teatru şcolar și de tineret din Germania, Ungaria, Croaţia şi România.

 Programul zilei aniversare cuprinde următoarele spectacole:

ora 13.30 – „Viața ca o poveste” de Sînziana Popescu, trupa NiL Junior

ora 15.00 – „Always ultra” de Clemens Schäfer, trupa NiL Junior

ora 17.00 – „Martiri” de Marius von Mayenburg, trupa NiL

ora 19.00 – „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, trupa NiL

ora 21.00 – „Așa sau așa” de Oliver Bukowski, trupa After NiL

Spectacolele beneficiază de traducere în limba română.

Biletele pot fi achiziționate la casieria Teatrului German din str. Alba Iulia nr. 2, orar:  Marţi – Vineri: 10-15 şi 17-19, Sâmbătă: 10-15, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor, sau online pe paginile de internet teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Proiectul este sprijinit de Asociația „Prietenii Liceului Nikolaus Lenau”.

Ioana NICOLESCU