În perioada 18 - 24 aprilie se va desfășura cea de-a XII-a ediție a evenimentului Cafékultour. Timp de o săptămână, în diferite cafenele și localuri din Timișoara vor avea loc mai multe activități culturale. Scopul este de a promova diversitatea culturilor, variatele forme de expresie și punerea în evidență a tinerilor creatori contemporani. Evenimentul este organizat de către Institutul Francez și Centrul Cultural din Timișoara. 

„Cafékultour se află la cea de-a XII-a ediție. Acesta se desfășoară pe parcursul a șapte seri, în cafenele, ca locuri mai puțin convenționale pentru expresia artistică, oferind tinerilor artiști ocazia să se manifeste. Este de bun augur și este foarte bine faptul că celebrăm cultura cafenelelor și a cafelei în ceea ce numim mica Vienă. Având în vedere faptul că în 2011 cultura cafenelelor vieneze a fost introdusă în lista patrimoniului material al UNESCO. Cafenelele, ca loc de convivialitate, de întâlnire a artiștilor, ca loc de schimb de idei, de expresie artistică, ca un loc de retragere din cotidian, un loc unde ne regăsim și schimbăm idei”, a spus Mona Isabela Petzek, directoarea Centrului Cultural German din Timișoara.

„Cafékultour este un eveniment și un proiect foarte important, pe care îl organizăm de 12 ani. De ce? Pentru că mai presus de toate creăm un dialog cultural, un dialog între artiști. Pentru mine, din păcate, este ultimul an în care trăiesc Cafékultour la Timișoara, dar proiectul va continua și sunt foarte mândru de această manifestare. Îndrăznesc să spun că împreună, cele două instituții, suntem singurii în Europa care organizează acest proiect în parteneriat cu instituții din oraș, dar și din altă parte. Este într-adevăr un simbol al Timișoarei, dar și un simbol al Europei. Încercăm în fiecare an să aducem și prezențe străine în jurul nostru, cum sunt cehii, polonezii, dar și să punem în valoare aceste locuri de convivialitate cum sunt cafenelele, cluburile, unde ne putem regăsi. E adevărat că în prezent avem Facebook, tablete, smartphone-uri, dar nu trebuie să uităm să găsim prilejul de a ne aduna împreună și a ne vedea față în față. În fiecare an încercăm să aducem propuneri originale”, a declarat Daniel Malbert, directorul Institutului Francez din Timișoara. 

Cafékultour s-a născut în anul 2005 din lipsa spațiilor culturale alternative din oraș. Astfel barurile și cafenelele au fost stabilite ca loc de întâlnire cu publicul tânăr și deschis față de noile forme de expresie culturală și artistică. De atunci, săptămâna cafenelelor a devenit un pretext de întâlnire anual. 

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Printre manifestările culturale amintim:

Luni, 18 aprilie, ora 19, la Aethernativ Cafe - Barista Show (Nana Holthaus - Vehse)

Marți, 19 aprilie, ora 20, la Ambasada - Bonnage Horreur (Exotic Sight & Sound)

Miercuri, 20 aprilie, ora 19, la Librăria Cărturești (str. Mercy) - O!PLA (proiecție filme de animație)

Joi, 21 aprilie, ora 18, la Cuib D`arte - Teatrul Labirint Asylum (intrarea numai pe baza rezervării)

Vineri, 22 aprilie, ora 21, la Aethernativ Cafe - Česko - Rumenská Diskotéka (Cu discoteca - grup de arheologie popsonică)

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 23, la Club Daos - Hit Your Lights! Nyktalop! Nyktalop Mélodie - Dj K - LU

Duminică, 24 aprilie, ora 19, Club 30 - Arta pârțului ( One - Man - Show cu Levente Kocsárdi)

Ioana NICOLESCU