StudentFest, cel mai mare festival artistic și cultural studențesc a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Organizat anual de către Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), acesta se va desfășura în perioada 19 - 28 mai 2016 la Timișoara. Festivalul reprezintă o oportunitate de promovare și dezvoltare pentru tinerii artiști, care se pot exprima liber în cadrul evenimentului. Astfel, artiștii care doresc să-și facă cunoscute creațiile se pot înscrie până pe data de 20 aprilie 2016. 

„StudentFest are ca scop promovarea tinerilor artiști din sfere cât mai diverse. Astfel, cei care au idei și proiecte proprii în domeniul artă și cultură, pe care ar dori să le promoveze prin participarea la o secțiune a StudentFest, se pot înscrie până la data de 20 aprilie 2016 completând formularul de pe site-ul www.studentfest.ro, la secțiunea artiști. Prin cele 15 secțiuni din acest an, Arhitectură, Arte stradale, Arte video, Ceramică, Dans, Design vestimentar, Experimentarium, Fotografie, Grafică, Literatură, Muzică, Pictură, Publicitate, Sculptură și Teatru, festivalul dorește să le ofere tinerilor talentați din cât mai multe domenii posibilitatea de a se face remarcați”, informează organizatori ai evenimentului. 

StudentFest este realizat exclusiv de tineri voluntari care sunt interesați și implicați în susținerea și promovarea artei la nivel local, național și internațional. Prin urmare, tinerii care vor să sprijine prin activitatea lor realizarea evenimentului se pot înscrieîn acest sens  prin completarea unui formular aflat pe pagina de internet www.studentfest.ro până la data de 1 aprilie 2016. Tot aici pot fi aflate mai multe detalii și informații despre eveniment. 

Anul acesta organizatorii au ales să abordeze o viziune care să includă atât rolul artistului în societate, cât și simbolistica artei în societate. „Anul acesta va fi abordată o viziune bidirecțională, axată pe de o parte pe rolul artistului în societate ca element creator, în contextul în care lumea are nevoie de reînnoirea permanentă a unor astfel de valori, dar și pe simbolistica artei în societate ca element de înălțare culturală. Fiind vorba de ediția aniversară de 25 de ani, ne propunem valorificarea artei și a noțiunii de artist în timp și încurajăm pe această cale implicarea tinerilor în acest manifest cultural”, adaugă organizatori ai StudentFest.

„Ediția aniversară cu numărul 25 își propune să aducă în atenția publicului timișorean și nu numai importanța omului în evoluția artei și culturii. Suntem tineri, entuziaști și dorim să avem un festival de excepție anul acesta, te invităm ca voluntar, ca artist sau pur și simplu ca om ce apreciază arta și cultura, să fii alături de noi la StudentFest 25!”, concluzionează Mădălin Pătrașcu, coordonator StudentFest 2016. 

StudentFest este pentru al treilea an consecutiv „Proiectul de voluntariat al anului în România” în domeniul „Artă și Cultură”, premiu acordat în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, pentru edițiile 2013, 2014 și 2015 și pentru al patrulea an la rând „Cel mai bun Proiect de Tineret din județul Timiș”, premiu acordat în cadrul Galei Proiectelor pentru Tineret Timiș, pentru edițiile 2012, 2013, 2014 și 2015. În plus, de-a lungul anilor StudentFest a câștigat premii și a obținut mai multe locuri pe podiumul domeniului „Artă și Cultură” și la bine-cunoscuta Gală a Societății Civile, locul I în 2005, locul  II în 2010 și locul III în 2011.

Totodată, începând cu anul 2015, un juriu internațional format din experți în artă, cultură, afaceri și în sectoarele politice oferă festivalurilor prestigioase din Europa certificarea de festival european EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe). StudentFest face parte dintre primele festivaluri europene care au obținut această recunoaștere, calitatea festivalului fiind apreciată la nivelul întregului continent.

Ioana NICOLESCU