Sus cortina! După participările la festivalurile „Theaterstock” de la Bacău și „T4T” din Timișoara – cu spectacolele „Electra”, respectiv „Hotel PM” – și după recent încheiatul stagiu la Școala de vară de la Gărâna, Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) îi cheamă pe iubitorii de teatru și nu numai la noul sezon teatral 2015-2016. Spectacolul „Fuchsiada”, de Urmuz, în traducerea germană a lui Oskar Pastior, va avea loc vineri, 18 septembrie 2015, de la ora 19:30, ca o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, cu muzica originală a lui Vasile Șirli. Spectacolul va fi jucat și a doua zi, de la aceeași oră.

Echipa TGST are un nou actor, începând cu 1 septembrie. Este vorba despre Radu Brănici, absolvent al promoției 2015 din cadrul secției de actorie în limba germană (Universitatea de Vest Timișoara). Publicul a avut ocazia să îl vadă deja în stagiunea trecută, în spectacolul „Bremen”, de Ștefan Peca. 

În această toamnă, TGST a fost invitat să participe la mai multe festivaluri. Astfel, în 25 septembrie va fi susținut spectacolul „Electra”, după Euripide și Eschil, în regia lui Bocsárdi László, în cadrul Colocviului Național al Teatrelor în Limbi ale Minorităților Naționale de la Gheorgheni. În data de 20 octombrie, spectacolul „Hotel PM”, de Andrea Gavriliu, este prezentat în cadrul selecției Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț, în vreme ce, în perioada 27-30 octombrie, spectatorii din București au ocazia să vadă, în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT) spectacolele „Electra” și „Moliendo café”, cel din urmă fiind o co-producție între TGST și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ Timișoara, în regia lui Silviu Purcărete. Fiecare dintre cele două montări va fi prezentată în două seri în cadrul FNT, la Teatrul Național, respectiv la sala Grădina Icoanei a Teatrului Bulandra din București.

Conform spuselor Andreei Andrei, secretar PR, au început repetițiile și la noul spectacol „Simuliert”, ocazie cu care TGST se concentrează și asupra importanței dansului contemporan. Semnat de coregraful Sergiu Matiș, stabilit la Berlin, „Simuliert” este o co-producție între Centrul Național al Dansului București (CNDB) și scena germană din Timișoara. Premierele vor avea loc duminică, 4 octombrie 2015, la TGST, respectiv în data de 31 octombrie 2015, la CNDB.

Alexandru Virgil STOICA