Duminică, 16 august 2015, de la ora 18, iubitorii de artă sunt invitați la vernisajul expoziției internaționale „Triumful Modernismului”. Evenimentul va avea loc la Palatul Baroc din Piața Unirii, iar prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul instituției culturale, și curatorul Thomas Emmerling vor prezenta lucrările.

Expoziţia dedicată lui Matisse este parte a proiectului prin care Muzeul de Artă doreşte să ofere publicului oportunitatea de a admira, la Timişoara, lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec sau Chagall.   

Henri Matisse (1869-1954) este considerat, alături de Pablo Picasso şi Marcel Duchamp, unul dintre cei care au definit noile curente ale artei plastice de la începutul secolului XX. Grafician, pictor şi sculptor, artistul francez a fost numit de Picasso „cel mai bun dintre noi”.

Expoziția „Triumful Modernismului” cuprinde 110 litografii și prezintă una dintre cele mai directe expresii ale gândurilor şi expresivităţii genialului artist. Privitorul va putea distinge, în lucrările de pe simeze, încercările lui Matisse de a rezolva anumite probleme de ordin ideatic, compoziţional sau stilistic care se regăsesc în multe dintre celebrele sale picturi.

Matisse iubea numeroasele posibilităţi pe care le oferea litografia, pasiunea sa transformându-l într-unul dintre cei mai importanţi artişti grafici din istorie. Acesta i-a influenţat pe numeroşi alții precum Marc Chagall, George Roualt sau Georges Braque. Artistul mărturisea că „întotdeauna am considerat desenul altceva decât un exerciţiu al unei anumite dexterităţi. Pentru mine, este o modalitate deliberat simplificată de expresie a spontaneităţii, care ar trebui să pătrundă fără stângăcie direct în mintea spectatorului. Compar desenul cu un gest expresiv, posedând în acelaşi timp avantajul permanenţei”.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10-17:30, până pe 20 septembrie.

A. V. STOICA