Cea de-a 48-a „Sară bănățană” a reunit la Bierhaus un numeros public interesat de carte. Aici, miercuri seara a fost lansat volumul de folclor bănățean „Graiul bănățean” de Ion (Ioța) Popovici.
Ion (Ioța) Popovici s-a născut în anul 1909. A frecventat Liceul „C.D. Loga” din Timișoara,  unde și-a încheiat viața de elev în anii în care acesta a devenit  școală românească. La Liceul „Loga”, Ion Popovici l-a avut profesor pe George Călinescu, în 1928. A urmat studiile la București, la Facultatea de Filologie.


Materialul din carte a fost cules în anii interbelici de către cărturarul bănățean Ion Popovici din Cernăteaz, dar a rămas nepublicat până când dr. Florin Galdău i-a prezentat manuscrisul binecunoscutului jurnalist timișorean Vasile Bogdan. Domnul Bogdan a urmat manuscrisul și a dorit să afle cât mai multe despre mai puțin cunoscutul învățat bănățean.
Titlul volumului este cel dat de Ion (Ioța) Popovici unei culegeri de folclor, fruct al experienței de membru al unei echipe regale studențești, care, sub îndrumarea cărturarului român Dimitrie Gusti, a facut anchete sociologice și în câteva sate bănățene.
„Ioța Popovici a fost foarte bun prieten cu tatăl meu. Erau cam de aceeași vârstă. În familia mea s-a vorbit mult despre Ioța și s-a vorbit numai la superlativ. Mie mi s-au relatat puține întâmplări, dar la superlativ despre cât de inteligent a fost, cât de talentat a fost. Dacă Ioța Popovici ar fi avut șansa să trăiască în zilele noastre, ar fi fost, probabil, un foarte mare folclorist”, a precizat scriitoarea Aquilina Birăescu în discursul său din timpul lansării volumului.
În prima parte a volumului este prezentă poezia cu principalele specii (balada, cântul, strigătura, colinda, bocetul, descântecul). Partea următoare este dedicată prozei, aici intrând basmul și snoava. În Anexa cărții își găsesc locul jocurile de copii, cimilitura, zicătorile, proverbele, dar și poreclele, batjocurile, blestemele, înjurăturile, ocările, folclorul medical.
„Pe mine m-a impresionat această culegere de folclor. Poeziile acestea sunt de o mare frumusețe, pe care le-o dă autenticitatea. Poate că cineva care cântă muzică populară va lua aceste poezii și le va pune în cântece pentru a putea audia un folclor autentic bănățean, a mai spus scriitoarea Aquilina Birăescu.
Prezent la lansarea volumului, jurnalistul timișorean Vasile Bogdan, sub a cărui îngrijire a fost editat volumul, a spus: „Se întâmplă în această seară un lucru cu totul și cu totul special, pe care l-am visat, nu am crezut că se va întâmpla și, iată-l, totuși, aievea. De ce astăzi? Pentru ca la 1 iulie dr. Florin Galdău, un bun prieten, ar fi împlinit o anumită vârstă. Dumnezeu să-l odihnească!”.
Cartea lansată conține peste 460 pagini și poate fi achiziționată la prețul de 25 de lei.
Cornel SERACIN