Constituind primul pas de schimburi artistice stabilite între asociaţia APIMO din Spania şi Filiala din Timişoara a UAP, în 28 mai, la Galeria de artă "Helios" a avut loc vernisajul expoziţiei de grup "ECLECTICA" a 9 artişti plastici din oraşul spaniol Murcia: Gerald Janowski, Javier Lorente, Gaby Guillén, David Escarabajal, Domingo Martinez, Alvaro Pena, Manuel López, Santi Garcia, Tina González. Grupul de artiştii din Murcia şi împrejurimi a fost reprezentat la vernisaj de către pictorul Gerald Janowski şi de pictorul şi artistul fotograf Javier Lorente care s-au arătat încântaţi de Timişoara, de" frumuseţea locului şi a oamenilor" şi de viaţa artistică ce cuprinde oraşul.
Au cuvântat Excelenţa Sa, Jose Miguel Vinals Arino, consulul onorific al Spaniei la Timişoara, scriitoarea Veronica Balaş și János Szekernyés, critic de artă, președintele Filialei din Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Expoziţia a fost vernisată de sculptorul şi comentatorul de artă lect. univ. dr. Gabriel Kelemen, care a adresat cuvinte de laudă asupra picturilor artiştilor spanioli. "Referitor la foarte interanta vizită pe care o avem , cred că această căldură mediteraniană transbordează puternic de pe această simeză care are norocul să ne aducă în preajma unui aer cald cu miros de alge, scoici. Parcă auzi marea care îţi spune ceva despre imperiul roman, despre acest bazin mediteranian. România se bucură prin Timişoara pentru că acest lucru se întâmplă în pictură, în grafică, sunt foarte interesante. Am văzut aici cele trei elemente. Focul este legat de lumină, există acest foc al perpetuării speciei foarte interesant parafrazat prin focul iubirii carnale. Deasemenea marea, care trimite spre Afrodita. Undeva aici aflăm de la autor, există o carieră de piatră, un spaţiu care se leagă de pământ. Am întrebat unde este aerul şi mi-am dat seama că lipseşte cu totul, într-un mod fericit. Mediteniana, prin aceşti foare frumoşi autori, se află acum aici."
Veronica Balaj, poetă prozatoare şi publicită, este cea care făut posibil acest eveniment de schimb de cultură între cele două regiuni: "Această relaţionare culturală este un element foarte uşor de accesat în zilele noastre. Ideea de interculturalitate nu e doar modernă, e şi necesară. E nevoie de comunicare între artişti aşa cum e nevoie de comunicare în mediile ştiinţifice. Cred că artiştii merită căldura noastră, pentru că şi ei sunt spirit latin cu conotaţii pe care noi le percepem foarte uşor, şi ei la rândul lor au perceput toate acestea şi au relaţionat cu noi foarte bine. Tot ce au văzut din punct de vedere artistic la Timişoara i-a încântat. Îi rog pe artiştii plastici de la noi din Timişoara să ţină legătura cu ei pentru că e un câştig afectiv, intelectual şi cultural."
Deasemena, la vernisaj a luat cuvântul şi consulul onorifc la Spaniei, în limba română pe care o vorbea foarte bine. Excelenţa sa a venit cu acelaşi îndenm, de a păstra şi extinde legăturile între cele două zone, pentru diversitate şi bogăţie culturală. "Vreau să mulţumesc pentru invitaţia de a fi îmrepună cu voi la această expoziţie, mă bucură foarte mult faptul că este o premieră dedicată unei zone din Spania mai puţin cunoscută, dar după cum vedeţi are o diversitate artistică puternică. Foarte probabil sunt foarte puţini oameni din Timişoara care au fost în Murcia , dar vă recomand, dacă îmi permiteţi, să mergeţi spre Valencia sau Andaluzia să treceţi prin regiune asta atât de frumoasă şi veţi putea vedea catedrala, avem şi aici o lucrare care o înfăţişează, lumina regiunii, . Aş dori să profit de prezenţa artiştilor, pentru că vreau să spun că putem să facem şi invers. Să promovăm artă românească, timişoreană, în spania. Pentru că asta ar fi o premiră, nici timisul nu este cunoscut în Andaluzi şi cred că ar trebui să mergem mai departe, să nu fie un eveniment singular ci să dezvoltăm o reţea mai solidă între ţări."
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 10 iunie 2015.
Andreea VASILESCU