Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi se află deja la a doua ediție. Pe 16 mai, iubitorii de frumos se vor bucura și de Ziua Internațională a Muzeelor. Nu mai puțin de 14 spații sunt pregătite pentru eveniment.


     Asociația „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021” coordonează al doilea eveniment, iar voluntarii vor distribui aproape 1.000 de pliante cu programul pregătit pentru iubitorii de frumos.
În România, Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești. Noaptea Muzeelor este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).


     Lista locurilor pe care timișorenii le pot vizita: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Banatului Timișoara, Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Catedralei Mitropolitane (Colecția de Artă Veche Bisericească de la Catedrala Mitropolitană Timișoara), Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria CALINA, Galeria CALPE, Galeria JECZA, Galeria HELIOS, Galeria MANSARDĂ (incinta Facultății de Arte Plastice și Design Timișoara), Galeria PRO ARMIA – Casa Armatei, Casa Artelor - Galeria PYGMALION și Galeria SUBTERANĂ, Galeria VITRALIA și Asociația „Regia Artistică Timișoreană”.     

     Materialele informative au fost realizate de către Asociație în colaborare cu Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara (OSUT).
     Muzeele și galeriile au pregătit programe ample pentru NOAPTEA MUZEELOR și pot fi consultate pe www.timisoara2021.ro.
Alexandru Virgil STOICA