Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: „ Universitatea a devenit «casa» în care cei prezenți dau acest «copil» Timișoarei și restul lumii”.

Timișorenii se pot mândri cu una dintre cele mai valoroase „comori ale inimii Banatului” – publicația „Arhitectura istorică din Timișoara”. Universitatea de Vest a fost gazda festivității de lansare a cărții, unde atât prof. univ. dr. Adriana Babeți, cât și prof. univ. dr. arh. Radu Radoslav au prezentat publicația, dar i-au caracterizat și pe cei doi autori. Este vorba despre arhitecții Mihai Opriș și Mihai Botescu, care au însumat – între coperțile unei cărți – rezultatele cercetărilor făcute pe parcursul a 40 de ani. Timișoara este unul dintre cele mai importante orașe ale României din punct de vedere istoric.
„Așa cum ne-am asumat de mult timp, Universitatea de Vest din Timișoara dorește să se poziționeze ca un epicentru cultural, social, educațional și de cercetare, atât în oraș, cât și în regiune. Multitudinea și diversitatea evenimentelor dau consistență universității noastre. Astăzi, suntem onorați de lansarea unui material de excepție. El încorporează o istorie a orașului de pe Bega, una în cuvinte și imagini. Dacă toți o vom parcurge, pagină cu pagină, cu siguranță vom fi mai bogați sufletește și intelectual. Universitatea a devenit «casa» în care cei prezenți dau acest «copil» Timișoarei și restul lumii. Este lansarea unei cărți – eveniment și vă asigur în continuare că întotdeauna universitatea noastră va fi deschisă unor astfel de evenimente, menținându-și rolul menționat mai devreme”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
„Arhitectura istorică a Timișoarei” este pentru cititor o hartă care îl ghidează înapoi în timp, acolo unde a luat naștere întâia oară istoria clădirilor și monumentelor din oraș. Pentru cei doi autori, clădirile sunt martorii zelului și trudei arhitecților și constructorilor, uneori și ale conflictelor lor, amintind și de oamenii din inițiativa cărora s-au ridicat precum Carol Robert de Anjou, contesa Mirbach sau Alexandru Pisică.
„Este o lansare de carte între prieteni, am un sentiment de recunoaștere și de recunoștință. Universitatea are și meritul de a încerca să refacă legăturile pierdute, temporar sper, între marile unități academice din oraș. Este o carte superbă, într-adevăr una eveniment. Rareori am văzut o carte de această factură, rezultatul unei munci de documentare de 40 de ani. Este o carte concepută cu ceea ce aș numi «bunul simț», cu sentiment de gratitudine pentru toți cei care au participat, fie cât de puțin, la elaborarea ei. Timișoara Capitală Culturală Europeană nu poate să «defileze» decât cu acest volum pentru diversitate stilistică atunci când vorbim de arhitectura istorică. Veți descoperi aproape un alt oraș și oferă imaginea unei Timișoare așa cum ar trebui să întâmpine 2016, ca un triumf. E miracolul pe care lumina foto și scrisul îl realizează”, a spus Adriana Babeți, prof. univ. dr. al Universității de Vest din orașul de pe Bega.
Conform spuselor arhitectului Mihai Opriș, unul dintre autorii publicației, cartea este structurată în capitol ce urmăresc succint o istorie a locului, particularitățile Timișoarei, etape ale arhitecturii, prezentarea cartierelor și nu numai. „Este o carte exemplară, însoțită de imagini excepționale”, a adăugat acesta.
„«Arhitectura este jocul savant al formelor luminii». El realizează formele care trebuie văzute și apreciate în lumină. Contribuția mea a fost de a surprinde cele mai reprezentative clădiri ale orașului nostru în lumina care le pune în valoare. Selecția imaginilor , care în mare parte îmi aparține, a depins de importanța istorică a clădirii, de cea arhitectonică și de problema de conservare. M-am ferit să prezint clădiri istorice aflate într-o stare degradabilă, deși au o mare valoare. În opinia mea, clădirile de cult sunt cele mai importante și definesc, în primul rând, arhitectura orașului”, a concluzionat Mihai Botescu, unul dintre autorii publicației.
Timișorenii pot achiziționa publicația „Arhitectura Istorică din Timișoara” – apărută cu sprijinul Primăriei Timișoara și cu sprijinul unui grup de susținători și sponsori – de la editura TEMPUS și costă 149 de lei (pentru cea cu coperți subțiri) și 200 de lei (pentru publicația cu coperți groase).
Alexandru Virgil STOICA