Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul român să continue investigaţiile în dosarul mineriadelor și să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.
Este nevoie, încă o dată, de intervenția forului european pentru ca lucrurile în țara noastră să se miște. E de prisos, credem, să amintim că se cunosc vinovații pentru crimele comise în timpul sângeroaselor descinderi ale minerilor în București.
O parte dintre ei, în frunte cu fostul președinte Ion Iliescu, au fost feriți de brațul lung al legii, protejați de sistemul din care au făcut parte sau, în cazul ex-președintelui, pe care el însuși l-a creat.
Românul are o vorbă: „Corb la corb nu-și scoate ochii”. Ani la rând, cei care au simțit pe propria piele pumnii, picioarele, bâtele și răngile minerilor, cei care au fost închiși doar pentru că au visat la o Românie democratică, rudele celor uciși, au așteptat să se facă dreptate.
Vinovații, știuți, le-au râs în nas și și-au văzut mai departe de treabă: adică, să spolieze țara, să-și facă averi fabuloase și să întoarcă România cu zeci de ani în urmă, lăsând-o la coada statelor civilizate.
Pentru că nu suntem în stare să ne facem dreptate din proprie inițiativă, ne-o cere CEDO.
Suntem curioși dacă reacția justiției române va fi una promptă sau vom asista, din nou, la mușamalizarea uneia dintre cele mai negre perioada din istoria noastră post-decembristă, iar vinovații vor rămâne, ca și până acum, în libertate...
Anton BORBELY