Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş desfășoară în data de 13 august o serie de activități dedicate aniversării a 166 de ani de la momentul când a avut loc bătălia din Dealul Spirii. Atunci, la 13 septembrie 1848, Compania de Pompieri din Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a săvârşit cea mai eroică faptă din istoria pompierilor militari: peste 160 de pompieri au rezistat cu stoicism în faţa a 5.000 de ieniceri turci. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului. Raportul victimelor: 80 de pompieri români și 200 de soldați turci.
Astfel, pentru a aniversa curajul și devotamentul luptătorilor cu focul, ISU desfășoară o serie de activități după cum urmează: ora 10 – parada militară a cadrelor unității și defilare cu tehnica de intervenție din dotarea ISU Timiş; 10:30-14 – expoziţie a tehnicii şi accesoriilor I.S.U. Timiş şi realizarea unui punct de informare preventivă la sediul ISU Timiș, în parcarea de pe strada Baader, nr. 13; la expoziție va participa și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență SALVO al Primăriei Timișoara, cu echipamentele din dotare; desfășurarea de competiții sportive – minifotbal, tenis de masă, șah la nivelul inspectoratului și al instituțiilor M.A.I. județene.
De asemenea, tot în cursul zilei de sâmbătă se va organiza Ziua Porților Deschise. Astfel, în intervalul orar 9-14, porţile ISU Timiș și cele ale subunităților din județ (Lugoj, Buziaș, Sânnicolau Mare, Deta, Făget) vor fi deschise pentru toate categoriile de public, dar în special pentru elevi şi preşcolari.
Vizitatorii vor putea vedea tehnica şi echipamentele de intervenţie ale pompierilor, vor participa la exerciţii şi demonstraţii ale luptătorilor cu focul şi vor primi reviste şi pliante privind prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.
Cu prilejul aniversării a 166 de ani de armă, ISU Timiș serbează și împlinirea a 16 ani de la operaționalizarea SMURD Timiș, serviciu deservit de paramedici pompieri și încadrat cu medici din cadrul Spitalului de Urgență Județean Timiș.
Alexandra Dorina BUȘTEAN