Începând de joi, 5 noiembrie, 13 localități din județul Timiș au intrat în carantină. Este vorba de Pesac, Fibiș, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Giroc cu satul aparținător Chișoda, Dumbrăvița, Moșnița cu satele apartinatoare Rudicica, Urseni, Albina și Moșnița Veche; Ghiroda, fără satul Giarmata Vii. 

Hotărârea i-a luat prin surprindere pe locuitorii acestora, deoarece autoritățile județene au anunțat anterior că localitățile vor fi plasate în carantină abia începând de vineri, 6 noiembrie. 

Decizia a fost luată după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a semnat joi ordinul de instituire, care a fost publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi. Anunțul a fost făcut însă de Prefectura Timiș abia joi dimineață, la ora 3.45, cu o oră și 15 minute înainte de instaurarea carantinei. 

La intrarea și la ieșirea din cele 13 localități au fost instituite filtre ale Poliției și Jandarmeriei, iar oamenii legii i-au informat pe șoferi despre noile reguli. Nerespectarea acestora poate duce la aplicarea sancțiunilor în vigoare. 

 

Rute ocolitoare 

Pentru evitarea ambuteiajelor în zonele unde sunt instituite filtre ale forțelor de ordine, în special la intrarea/ieșirea în/din comunele carantinate, au fost stabilite rute ocolitoare, după cum urmează: 

  • pentru localitatea Dumbrăvița: centura ocolitoare Timișoara-DN 69 Calea Aradului; centura ocolitoare Timișoara-DN 6 Calea Lugojului.
  • pentru cei care doresc să tranziteze localitatea Moșnița pe DJ 592 dinspre Chevereșu Mare ruta ocolitoare este: DJ 592 A- Otvești-Stamora Română-Liebling-DN 59 Jebel-DN 59 Șag- Calea Șagului. 

Cu privire la localitățile carantinate pentru care nu au fost stabilite rute ocolitoare, este permisă tranzitarea, fiind interzisă oprirea pe teritoriul acestora.

 

Număr de telefon în sprijinul cetățenilor

După ce instaurarea carantinei peste noapte a creat haos și a ridicat o mulțime de întrebări, pentru a veni în sprijinul cetățenilor din cele opt unități administrativ teritoriale, autoritățile publice locale, prin Centrul Județean pentru Comandă și Conducere a Intervențiilor (CJCCI Timiș) au stabilit un număr de telefon și o adresă de e-mail prin care persoanele interesate pot solicita informații legate de măsura carantinării.

Astfel, persoanele care au anumite întrebări sau probleme legate de măsura carantinării, pot solicita informații apelând numărul de telefon: 0256404661, sau printr-o solicitare în scris pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Totodată, a fost pus la dispoziția cetățenilor și modelul de declarație pe propria răspundere, necesară la intrarea sau ieșirea din localitățile în carantină, pe site-ul prefecturii. Declarația poate fi scrisă și de mână. 



Măsurile stabilite prin hotărârile CJSU

Conform reprezentanților Instituției Prefectului Județului Timiș măsurile obligatorii instituite prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) sunt:

  • identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reşedinţa ori cu adresa declarate în zona menţionată, adresă declarată prin Declarație pe propria răspundere şi introducerea acestora în bazele de date dedicate;
  • limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri;
  • evaluarea de către Direcţia de Sănătate Publică Timiș a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică/Ministerul Sănătăţii;
  • stabilirea, prin grija administraţiei publice locale şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiș, a rutelor ocolitoare, a căilor majore de circulaţie care tranzitează zona şi aducerea la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele mass-media locale a acestei măsuri;

În localitățile menționate sunt interzise următoarele activități:

  • organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
  • activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
  • organizarea şi desfăşurarea de activităţi în cinematografe şi în instituţii organizatoare de spectacole şi/sau concerte.

Slujbele religioase de cununie, botez și înmormântare vor fi oficiate cu prezența unui număr maxim de opt persoane. 

De asemenea, purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spaţiile publice închise şi deschise, este obligatorie.

Cursurile școlare care presupun prezenţa „faţă în faţă“ vor fi suspendate pentru toate unităţile de învăţământ, acestea urmând a se desfăşura online.

În intervalul orar 22 – 5, în zonele carantinate este permisă circulația pentru:

  • persoanele care desfășoară activități în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, alimentării cu apă, comunicațiilor, reprezentanții mass-media, transporturilor și aprovizionării populației cu prezentarea unei adeverințe de la angajator cu precizarea intervalului orar pentru desfășurarea activității, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională ;
  •  persoanele care desfășoară activitate profesională, altele decât cele prevăzute la litera a, cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare, cu prezentarea certificatului de producător sau a unei declarații pe propria răspundere care să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa de domiciliu, motivul deplasării, data completării și semnătura;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie. Aceste persoane vor prezenta o declarație pe propria răspundere care să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa de domiciliu, motivul deplasării, adresa spre care se deplasează, data completării și semnătura;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei legate de nevoile animalelor de companie/domestice;
  • urgențe medicale;
  • tranzitarea localităților zonelor carantinate de către persoane care nu au domiciliul pe raza acestora, dacă nu au fost stabilite rute ocolitoare.

Direcția de Sănătate Publică Timiș va întreprinde următoarele:

  • va analiza oportunitățile și va prioritiza testarea persoanelor, va transmite solicitări de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică/Ministerul Sănătății;
  • va stabili un calendar pentru dezinfectarea periodică a spațiilor publice și va urmări îndeplinirea acestuia de către unitatea administrativ-teritorială în cauză;
  • va îndruma și implica medicii de familie de pe raza localităților în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor izolate la domiciliul și acordarea asistenței medicale populației din zona respectivă (femei gravide, persoane în program de hemodializă, pacienți oncologici etc.)
  • va supraveghea colectarea deșeurilor medicale și va asigura respectarea normelor de colectare a deșeurilor medicale.

În/Din localitățile menţionate este permisă intrarea/ieşirea pentru:

  • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zona carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei;
  • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi profesionale în zona carantinată;
  • persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate;
  • persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
  • urgenţe medicale;
  • elevii și studenții care locuiesc în zona carantinată şi care urmează cursurile unor unităţi de învăţământ din alte unităţi administrativ-teritoriale, pentru care nu este dispusă măsura de carantină zonală.

Va fi necesară prezentarea autorităţilor competente un document din care să rezulte calitatea de elev sau student, legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declaraţie din care să rezulte motivul justificat al deplasării.

Dacă nu a fost stabilită o rută ocolitoare este permisă tranzitarea localităţilor din zona carantinată de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localităţi.

Este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din localitățile menționate prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

 

Ioana NICOLESCU