Publicul timișorean este invitat la Observatorul Astronomic de pe strada Axente Sever, nr. 1, aflat în zona Piaţa Bălcescu – strada Feldioara, la „Picnicul cinematografic sub stele”, urmat de observații astronomice. Evenimentul este organizat de către Asociația „Pelicula Culturală” și va avea loc în data de 14 august 2014, începând cu ora 21.30.
„«Pelicula Culturală» promovează filmele europene de calitate în spații cu poveste din oraș, iar la acest eveniment aducem în atenția publicului valori originale, autentice românești – în personalitatea marelui om de știință Emil Racoviță – și frumusețea misterioasă și discretă a Observatorului Astronomic din Timișoara”, au declarat organizatorii.
Prin amabilitatea Fundației de Arte Vizuale, va fi prezentat, în premieră, la Timișoara, filmul „Exploratorul”, în regia lui Titus Munteanu și Xantus Gabor, unul din cele mai bune documentare științifice românești produs în ultimii ani în România. Filmul realizat în 2013 urmăreşte firul vieţii marelui om de știință Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, cel de la Cluj.
„Exploratorul” a fost prezent anul trecut la Festivalul Internațional de Film Transilvania, „TIFF”, obținând o bună apreciere din partea criticilor.
Biletele de acces la eveniment sunt rechizite școlare (caiete, stilouri, penare, ghiozdane, blocuri de desen, acuarele, etc.), care vor fi donate celor 150 de copii și tineri marginalizați social aflați în serviciile Fundaţiei „Rudolf Walther”, pentru a-i sprijini să meargă la școală.
„Fundaţia Rudolf Walther” – Filiala din Timişoara are ca obiectiv educarea, îngrijirea şi formarea pentru viaţă a copiilor proveniţi din familii cu un nivel de trai foarte scăzut, victime ale dezastrelor naturale şi din familii marginalizate social.
Locația aleasă pentru picnic nu este întâmplătoare. Observatorul Astronomic este un obiectiv turistic unic în vestul țării, care nu este deschis în mod normal publicului larg. În principal, este folosit studiului universitar.
Este al doilea an în care Observatorul Astronomic găzduiește „Picnicul cinematografic sub stele”, deschizându-și porțile pentru toți cei care vor să-i cunoască tainele și să aibă parte de observații astronomice într-una din nopțile cu maximă vizibilitate a ploii de stele din direcția constelației Perseu. Toate acestea se vor putea vedea doar în cazul condiţiilor meteo favorabile.
„Pentru ca noi, oamenii, să realizăm cât de mici suntem pe acest bulgăr de rocă numit «Pământ», avem nevoie de o perspectivă mult mai largă asupra Universului, perspectivă care ne este oferită de astronomie”, a spus dr. Laszlo Farkas, de la Observatorul Astronomic Timișoara.
Proiecția filmului va avea loc în curtea plină de vegetație a Observatorului. Astfel, pentru o bună vizionare, participanții sunt invitați să-și aducă pătură sau izolir.
Alexandru Virgil STOICA