Joi, 8 octombrie, în cadrul ședinței Comitetului Local de Combaterea Bolilor, a fost  declarat  un nou focar de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului Timiș. Focarul a fost descoperit în localitatea Găvojdia, în urma examinării unor probe prelevate de la porci domestici, din cadrul unei exploatații. Probele au fost trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, care a confirmat existența bolii.  

Au fost stabilite zonele circulare de protecţie şi supraveghere de trei şi respectiv zece kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană. Astfel, zona de protecție cuprinde localitatea Găvăjdia, iar zona de supraveghere cuprinde localitățile Jena, Jdioara, Criciova, Crivina, Cireșu, Drinova, Măguri, Tapia, Lugojel, Honorici, Oloșag, Pădureni, Știuca, Dragomirești, Zgribeștiși Săbăgel.

Prin Hotărârea CLCB a fost aprobată uciderea, sub control oficial, a porcilor din gospodăria în care a fost declarată pesta porcină africană.

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină. (I.N.)