Compania Unifarm, societate cu capital deţinut integral de statul român şi aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, a vândut instituţiilor şi autorităţilor statului român echipamente de protecţie necesare luptei anti-COVID-19, pe care le achiziţionase de pe piaţă,în valoare de 8.054.737 euro, scrie Mediafax.
De la jumătatea lunii martie 2020, din momentul intrării României în stare de urgenţă, şi până la 23 iunie 2020, ziua inculpării de către DNA a fostului director general al Unifarm, Adrian Ionel, în trei luni, societatea condusă de acesta a făcut 558 de contracte doar cu instituţii de stat şi numai prin vânzare directă, în valoare totală de 7,6 milioane de euro.
Inculparea lui Adrian Ionel a redus semnificativ contractele directe încheiate de Unifarm SA, astfel că în ultima lună numărul acestora a fost doar 55, în valoare totală de 428.000 de euro.
Dacă procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Ionel doar în privinţa modului cum acesta a obţinut şi încheiat contracte cu firme private, furnizori şi intermediari, ca să facă rost de materialele de protecţie împotriva COVID 19, Curtea de Conturi, într-un raport de control făcut în iunie 2020 la Ministerul Sănătăţii, a constatat că Unifarm SA că a vândut ulterior instituţiilor publice materiale achiziţionate - în acest caz, chiar ministerului Sănătăţii - cu un adaos comercial „superior” care a ajuns la 71%. Adaosul mediu al Unifarm în martie-mai 2020 era de doar 12,90%, susţin auditorii.
Curtea de Conturi arată în raport, pe lângă multe alte nereguli, că „preţuri supraestimate” au fost şi la cumpărarea produselor de către Unifarm de pe piaţă, de la furnizori interni, dar şi ulterior, la vinderea de către Unifarm a produselor către unele instituţii publice.
Iată, așadar, că în timp ce o mare parte dintre întreprinzătorii români se chinuie efectiv să supraviețuiască în condițiile vitrege generate de pandemie, la stat e... „trai neneacă”. În timp ce pe unii îi paște falimentul, altora pandemia le umflă frumușel conturile. Nu ar fi nimic rău în asta, dacă în spatele acestei prosperități nu s-ar afla banii noștri, ai tuturor...


A. BORBELY