A fost atins vârful maxim de viitură pe râul Timiș, în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. Autoritățile anunță că în acest moment cotele sunt în scădere. 

În cursul dimineții de vineri, 19 iunie, ora 9, nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa trei km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la o distanță de aproximativ 100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități.

Preventiv au fost evacuate mai multe ferme din zonă. Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj. Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.

Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (trei buldoexcavatoare, șase excavatoare, circa 70 de persoane, două motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.

Directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, se află în teren, împreună cu Marcel Vela, ministru de interne și cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta coordonează de la fața locului echipele de intervenție.

 

Ioana NICOLESCU 

Foto: ISU Timiș