OcroTim este un program ce are drept obiectiv principal relansarea socio-economică a județului, prin implementarea de măsuri concrete și rapide în opt domenii de activitate. Prima inițiativă, aflată deja în derulare, prevede un sprijin important pentru artiști, prin alocarea sumei de 1,5 milioane lei exclusiv pentru proiectele culturale online, eliminând astfel barierele pe care epidemia noului tip de coronavirus le-a pus între artiști și public.
De curând, o nouă măsură concretă, inedită, a fost anunțată că urmează să se desfășoare în acest program. De această dată, măsura vizează sănătatea, modernizarea sistemului sanitar din județul Timiș și se va derula conform unui parteneriat al Consiliului Județean Timiș. Astfel, pe baza parteneriatului între C.J.T. și o companie timișeană, spitalele din județ pot beneficia de un soft pentru identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19. Soft-ul folosește inteligența artificială și este dezvoltat de o companie condusă de o echipă tânără de IT-iști, XVision. Conform parteneriatului, aplicația va fi pusă, gratuit, la dispoziția spitalelor din Timiș, timp de șase luni, iar echipa care a dezvoltat-o oferă și suport tehnic.


„Perioada prin care trecem ne-a arătat tuturor cât de important e să investim constant în spitale, în echipamente, în condiții mai bune pentru pacienți, în susținerea medicilor. Nu acționăm la întâmplare! Ca de fiecare dată, ne-am consultat cu cei direct implicați, cu medicii. Am avut un dialog aplicat și cu directorii spitalelor care vor folosi această aplicație în procedurile zilnice de testare”, a spus președintele C.J. Timiș, Călin Dobra.


Potrivit unui comunicat remis mass-media, de către Biroul Comunicare al C.J.T., „Aplicația dezvoltată de XVision permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare pe zi. Soft-ul le analizează și poate identifica rapid anomaliile, reprezentând practic o a doua opinie instantanee”.

Cornel Seracin