Începând cu data de 15 mai starea de urgență din România va fi înlocuită cu starea de alertă. Odată cu aceasta, unele companii își vor putea reporni activitatea. Astfel, diverse acțiuni ale autorităților vizează revigorarea economiei. Autoritățile județene spun că  activitățile economice trebuie reluate treptat, pe baza unui plan care să permită revenirea în cel mai scurt timp la nivelul de producție anterior stării de urgență.

Conform datelor statistice transmise de AJOFM, din cei peste 270.000 de angajați în mediul privat, aproximativ 10% sunt în șomaj tehnic.

Președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Călin Dobra, spune că nu este timp de pierdut, iar prin efortul comun al autorităților și al mediului privat de afaceri, relansarea trebuie să înceapă imediat după 15 mai. Pentru o cât mai bună organizare, s-a decis crearea unui grup de inițiativă economică locală, în care vor fi implicați experți în diverse domenii, din județul Timiș. Rolul grupului este să propună și să asiste la implementarea soluțiilor, pentru a ieși cât mai repede din criză. Pe baza eforturilor depuse deja în acest sens, luni, 11 mai, CJT a anunțat lansarea unui plan de revigorare a economiei timișene, denumit OcroTIM.

„Acest program vizează opt sectoare de activitate din județul nostru: agricultura, mediul de afaceri, sănătatea, infrastructura, asistența socială, turismul, cultura și mediul.

Prin programul OcroTIM ne propunem ca Timișul să revină în scurt timp, din punct de vedere economic și social, la nivelul anterior lunii martie. Să fie un exemplu la nivel național pentru depășirea rapidă a dificultăților economice și sociale. Sunem deschiși includerii în acest program și altor domenii și tipuri de activități, pentru că peste tot se simte nevoia unui sprijin. Necesitatea programului OcroTIM rezultă din faptul că relansarea economiei din Timiș nu poate sta doar pe umerii mediului de afaceri. Autoritățile naționale și locale și-au asumat măsurile de combatere a pandemiei și de protejare a cetățenilor, iar acum tot ele sunt datoare să precizeze liniile directoare ale relansării economice și să sprijine această relansare. Acum e momentul ca statul și mediul privat să își dea mâna pentru interesul comun al locuitorilor județului. 

Un alt argument pentru programul OcroTIM pleacă de la premiza simplă că vom depăși mai repede criza dacă relansarea economiei va fi un proces ghidat, nu unul haotic. 

(...) Așteptăm alocări concrete de fonduri pentru județul nostru și modificări legislative care să ajute în mod real salariații, companiile, administrațiile locale. Până atunci trebuie să ne bazăm pe noi înșine, aici în Timiș, și de aceea e util programul OctoTIM. Punerea în practică a acestui program se va face în mod treptat, începând cu data încetării stării de urgență și a reluării activității în economie și societate. Succesul său depinde de colaborarea dintre autoritățile locale și mediul privat, de sprijinul timișenilor, dar și de susținerea pe care județul nostru o va primi de la nivel central. În câteva zile vom veni cu măsuri concrete, prin care ne vom adresa cu precădere micilor afaceri și zonei sociale, urmând să extindem aria de intervenție în săptămânile care vin. 

Apelul meu către timișeni, către managerii de întreprinderi, directori de instituții sociale, primari, organizații non-guvernamentale și partide politice este să muncim împreună pentru ca Timișul să devină povestea de succes a ieșirii din criză”, a precizat Călin Dobra.

 

Ioana Nicolescu