Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a susținut marți, 7 aprilie, o declarație de presă pe tema măsurilor cu privire la reluarea cursurilor. Conform spuselor sale, nu se știe deocamdată data de la care elevii vor putea merge din nou la școală, însă, probele scrise la evaluarea națională și examenul de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. 

„Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România, precum și de măsurile comunicate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. În contextul informațiilor deținute până în prezent, privind evoluția pandemiei de coronavirus, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță. În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale evaluării naționale și ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. 

Simulările examenelor naționale au fost anulate

Simulările examenelor naționale, evaluările și olimpiadele au fost anulate. De asemenea, ministrul educației a făcut câteva precizări referitoare la desfășurarea examenelor naționale. 

„Programa de examen pentru evaluarea națională și examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. Conform informărilor primite de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile școlare. Sesiunea specială a evaluării naționale și a examenului de Bacalaureat pentru olimpici va fi, de asemenea, anulată”, a mai spus Monica Anisie.

Din declarația de presă mai aflăm că situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță și calendarul privind mobilitatea personalului didactic vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor. 

În ceea ce privește învățământul universitar, activitățile se vor desfășura în mediul online, cu excepția celor care necesită laborator sau proiect. Acestea din urmă vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgență. 

Admiterea la ciclul de licență, în învățământul universitar se va organiza după susținerea examenului de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examenului de licență sau dizertație.  

 

Ioana NICOLESCU