Studenți chinezi vin să studieze la Timișoara

Luni, 13 ianuarie, la Rectoratul Universității Politehnica Timișoara (UPT) a avut loc semnarea unui acord privind înființarea Școlii masterale China-România. În urma încheierii acestuia, un grup de studenți chinezi va veni să studieze la universitatea timișoreană.

La semnarea documentului, UPT a fost reprezentată de prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, rector, prof.univ.dr.ing. Marius Oteșteanu, prorector, prof.univ.dr.ing. Florin Alexa, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și prof.univ.dr. Daniel Dejica-Carțiș, decanul Facultății de Științe ale Comunicării.

Universitatea Dianzi din Hangzhou a fost reprezentată de domnul Xue Xiaofei, vicesecretar al Comitetului de Partid, domnul Wu Yiqiao, secretar de Partid al Școlii de Limbi Străine, doamna Wang Qiulan, directoarea Asociației Liga Tineretului, domnul He Zhiwei, prodecan al Școlii de Electronică și Informație, și doamna Fei Chenhan, directoarea Diviziei de Schimuri Studențești a Biroului de Afaceri Internaționale. După semnarea acordului, delegația chineză a vizitat campusul UPT.

Prin acest acord s-a stabilit că Universitatea Politehnica Timișoara va accepta studenți masteranzi din primul an de la Universitatea Dianzi din Hangzhou. Perioada de schimb este de 4 luni, iar un prim grup de studenți din China va veni la studii în semestrul al doilea al anului academic 2019-2020, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.

De asemenea, tot în 2020 vor fi organizate școli de vară tematice, la Facultatea de Științe ale Comunicării și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.

Colaborarea Universității Politehnica Timișoara cu Universitatea Dianzi din Hangzhou a demarat în martie 2019, când o delegație de la universitatea chineză a vizitat Politehnica timișoreană, UPT fiind prima universitate din Europa Centrală și de Est cu care aceasta stabilește un parteneriat.

Ulterior, la sfârșitul lunii mai 2019, o delegație a UPT s-a aflat în China, la invitația Universității Dianzi din Hangzhou unde, într-un cadru festiv, în care a fost subliniată tradiționala prietenie chino-română și speranța ca relațiile de colaborare dintre universități să se dezvolte, cu rezultate fructuoase pentru ambele părți, a fost semnat un acord de cooperare bilaterală. Acesta punea bazele pentru viitoare proiecte comune privind organizarea de școli de vară, implicarea în proiecte de cercetare, realizarea de schimburi bilaterale de profesori și studenți sau schimburi culturale, acordarea de diplome duble.

Situată în orașul istoric și cultural Hangzhou, China, Universitatea Dianzi este o instituție de învățământ superior cu 30.000 de studenți, care oferă mai multe domenii de studiu. În 1980 a fost înființat Institutul de Inginerie Electronică din Hangzhou, care a fost ulterior redenumit Universitatea Dianzi din Hangzhou, aflată în prezent în topul instituțiilor de învățământ superior din provincia Zhejiang. (I.N.)