Papa Francisc a acordat preotului greco-catolic Ionuț- Cătălin Blidar, din Eparhia de Lugoj, „Premiul Academiilor Pontificale” 2019, pentru lucrarea sa de doctorat (cu titlul „Umanitatea Neprihănită a Fecioarei Maria - icoană a Logosului lui Dumnezeu, împlinire a seminției alese, rodul Arborelui Crucii - o perspectivă ecumenică asupra mariologiei Neprihănitei din tradiția greco-latină [sec. II-XIV]”), apărută la Universitatea Pontificală „Antonianum” din Roma, în 2018. Organizarea celei de-a XXIV-a ediții a adunării generale a celor șapte academii pontificale a revenit în 2019 Academiei Pontificale Mariane Internaționale, înființată în urmă cu 60 de ani, mai precis pe 8 decembrie 1959, de către Suveranul Pontif Ioan al XXIII-lea. Papa Francisc a transmis felicitări cu această ocazie membrilor titulari ai Academiei Pontificale Mariane și în special președintelui acesteia, acad. pr. prof. univ. dr. Stefano M. Cecchin O.F.M, coordonatorul lucrării de doctorat a preotului Ionuț-Cătălin Blidar.


Din mesajul papei (consemnat în 5 decembrie 2019 de „Vatican News”): „Sunt bucuros să acord «ex aequo» Premiul Academiilor Pontificale doamnei dr. Carme López Calderón (...) și reverendului pr. dr. Ionuț-Cătălin Blidar (...), aceasta din dorința de a promova și încuraja cercetarea teologică, în special studiile menite să aprofundeze temele mariologice (...). Premiul pe care astăzi am bucuria să-l acord vreau să fie o invitație de a celebra o legătură, întotdeauna fecundă, dintre Evanghelie și cultură (…). Totodată, sunt bucuros să acord Medalia Pontificatului Institutului Croat de Mariologie (…). Încredințez pe fiecare dintre voi Fecioarei Maria, Maica blândeții, pentru ca ea să însoțească parcursul vostru personal și academic. Din toată inima împart o Binecuvântare apostolică specială asupra voastră, a familiilor și a comunităților voastre”.


Acestea sunt cuvintele papei Francisc din mesajul transmis participanților la cea de-a XXIV-a ședință publică a celor șapte academii pontificale (Academia Pontificală de Teologie, Academia Pontificală „Sfântul Toma de Aquino”, Distinsa Academie Pontificală de Belle Arte și Litere a Virtuoșilor la Panteon, Academia Pontificală „Cultorum Martyrum”, Academia Pontificală Romană de Arheologie, „Pontificia Academia Latinitatis” și Academia Pontificală Mariană Internațională), desfășurată la Palazzo della Cancelleria din Roma în după-amiaza de miercuri, 4 decembrie 2019.


Pr. Ionuț-Cătălin Blidar, despre premiul primit (consemnat în „Redeșteptarea” de la Lugoj): „Cu nespusă bucurie am primit împreună cu soția și fiul meu semnul recunoașterii muncii de cercetare depusă în cei cinci ani petrecuți în slujba Maicii Domnului. Lucrarea doctorală pe care am realizat-o în cadrul Universității Pontificale «Antonianum» (a fost selectată de Consiliul Academiilor Pontificale și a fost premiată de către Sfântul Părinte prin Cardinalul Secretar de Stat Pietro Parolin în cadrul ședinței solemne a academiilor pontificale reunite, prezidată de Cardinalul Gian Franco Ravasi, Prefectul Consiliului Pontifical pentru Cultură (…). Vă mulțumesc pentru aprecieri și desigur că acest premiu mă responsabilizează și mă obligă să continui munca începută. Sunt încredințat că Maica Bisericii, Neprihănita Fecioară Maria ne susține cu rugăciunile ei și ne ocrotește neîncetat”.

Readcția