Cu 30 de ani în urmă, pe străzile Timișoarei s-a aprins scânteia Revoluției. Protestele începute aici urmau să aducă schimbarea în întreaga Românie, însă cu un cost deloc mic. Libertatea obținută după căderea regimului comunist a fost plătită cu viața a zeci de persoane.

Suporterii alb-violeți i-au comemorat și în acest an pe cei căzuți în timpul evenimentelor din ‘89. Luni, 16 decembrie, a avut loc Marșul Eroilor, unde sute de tineri au aprins lumânări, torțe, au păstrat un moment de reculegere și au scandat lozinci precum „Eroii nu mor niciodată!”, „Cine uită e complice!”, „Azi în timișoara, mâine-n toată țara!” sau „Libertate!”.

Traseul marșului, ca în fiecare an, a fost: Piața Maria - locul în care au avut loc primele acțiuni împotriva regimului, Catedrala Mitropolitană din Timișoara - unde s-au aprins candele și a avut loc un moment de reculegere, centrul Timișoarei, Memorialul Revoluției și, în final, Cimitirul Eroilor, unde s-au depus coroane și s-au aprins lumânări în semn de omagiu adus memoriei eroilor.

De 15 ani, de când se organizează marșul, am fost de fiecare dată prezentă. Anul acesta m-a impresionat să văd mulți părinți alături de copii, mai multe generații care au venit împreună. Am auzit conversații între tineri și vârstnici, povești despre ce s-a întâmplat la Timișoara, spuse cu multă emoție.
Scopul marșului, pe lângă comemorarea eroilor Revoluției este și de a nu face uitat evenimentul și sacrificiul acelor oameni. Cei din generația tânără, care poate nici nu au fost născuți la Revoluție, cunosc doar poveștile despre ceea ce s-a întâmplat în acele zile. De aceea este necesar să îi păstrăm vie amintirea și importanța. Au fost oameni care s-au sacrificat pentru ca nouă să ne fie mai bine și dacă nu conștientizăm aceste lucruri, putem oricând ajunge în aceeași situație ca înainte de ‘89”, a spus o polistă.

 

Pe lângă lozincile amintite mai sus, participanții au scandat și bine-cunoscutul slogan „Păcat, păcat, de sângele vărsat”, pentru a-și exprima nemulțumirea.  
Oamenii, în general, nu sunt neapărat mulțumiți de unde ne aflăm acuma, legat de ce s-a cerut la Revoluție. Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara nu a fost niciodată respectat și asta este una dintre marile nemulțumiri. În toți acești 30 de ani au fost și încă mai sunt la conducere oamenii de atunci”, a mai adăugat suportera echipei de fotbal timișorene.

Ioana NICOLESCU

FOTO: Ana Maria Ines Vinereanu