1. Hramuri în Dieceză
- În data de 9 noiembrie 2019 la ora 11.00 biserica romano-catolică din localitatea Brezon, jud. Caraș-Severin, își va serba hramul: Sf. Martin de Tours. Cu această ocazie va fi celebrată o sf. Liturghie solemnă, urmată, la ora 12.15 de un program cultural desfășurat în Căminul Cultural al Comunei Forotic, program susținut de grupul de dans popular german „Magnificat” al Parohiei Romano-Catolice Oravița și de grupul simular „Enzian” din Reșița (Coordonatori: Marianne și Nelu Florea).
- Cu prilejul sărbătorii „Sf. Martin din Tours” duminică, 11 noiembrie 2019, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Sânmartinul Maghiar, filială a Parohiei Romano-Catolice din Otelec. Răspunzând invitației Pr. József Heinrich paroh de Otelec, Sfânta Liturghie începând cu orele 10.00 va fi celebrată de către Pr. Simon Ciubotariu, paroh de Timișoara VII Freidorf.
- Duminică, 24 noiembrie 2019 se sărbătoreşte hramul bisericii romano-catolice din Timișoara I. Cetate, consacrată în ziua Sărbătorii Sf. Ecaterina din Alexandria. Sfânta Liturghie solemnă va începe la ora 18.00. Răspunzând invitației adresate de către Msgr. Johann Dirschl, vicar general, parohul acestei biserici, Sfânta Liturghie va fi celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara.

2. Cu prilejul sărbătorii „Sf. Emeric” sâmbătă, 9 noiembrie 2019, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Gyomaendrőd (Dieceza de Segedin-Cenad, Ungaria). Răspunzând invitației Pr. Gábor Czank, parohul acestei comunități, Sfânta Liturghie va fi celebrată începând cu ora 10.00 de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara.

3. Liceul Romano-Catolic „Gerhardinum” va găzdui sâmbătă, 9 noiembrie 2019 conferința intitulată: Revitalizarea lingvistică și confesională a comunităților din diaspora maghiară. La conferință sunt așteptați preoți ai bisericilor romano-catolice, evanghelice și reformate, profesori și învățători care își desfășoară activitatea în licee, școli, clase și comunitățile maghiare. Programul conferinței include o prelegere cu tema mai sus amintită, invitată fiind dr. Sára Magyari lector universitar la Universitatea Creştină Partium din Oradea, precum și ateliere și discuții.

4. Sărbătoarea „Sf. Martin” în Dieceză
- În biserica romano-catolică din Jimbolia duminică, 10 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00, se va sărbători Sf. Martin printr-o scenetă și Procesiunea lampioanelor, care va porni din fața bisericii parohiale. Organizatori: Parohia Romano-Catolică Jimbolia, Forumul German și grupul de dansuri germane Hatzfelder Pipatsche al Primăriei din localitate.
- La Ciacova luni, 11 noiembrie 2019 începând cu ora 18.00 sărbătoarea Sf. Martin va începe în biserica parohială romano-catolică, iar Procesiunea lampioanelor va porni de aici spre centrul orașului.
- tot în 11 noiembrie 2019, la ora 17.30, va fi oficiată în biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița o Liturgie a Cuvântului în cinstea zilei Sf. Martin de Tours. La ora 18.00 urmează, tot în biserică, un program legat de această zi, susținut de copii parohiei „Maria Zăpezii” și de cei ai Colegiului Național „Diaconovici - Tietz” din Reșița. În jurul orei 18.30 va urma și procesiunea cu lampioane, prin oraș, sărbătoarea încheindu-se la ora 19.00 în curtea Colegiului Național „Diaconovici - Tietz” din Reșița printr-o rugăciune, binecuvântare finală și distribuirea darurilor aduse de elevi, în vederea sărbătoririi Sf. Martin de Tours.
- Sărbătoarea sf. episcop Martin din Tours va fi marcată și în Parohia Timișoara III Elisabetin, în ziua de luni, 11 noiembrie la ora 17.00 de copiii și păstorii aceastei comunități.

5. Conform programului elaborat de către Centrul Diecezan de Tineret, duminică, 10 noiembrie 2019 tinerii din parohiile timişorene sunt invitaţi să participe la Sfânta Liturghie pentru tineret care va începe la ora 18.00 în biserica romano-catolică din Timișoara III Elisabetin. În mănăstirea Ordinului Salvatorian din cartierul Elisabetin va avea loc marți, 12 noiembrie la ora 20.00 o rugăciune Taizé. Joi, 21 noiembrie 2019 tinerii din parohiile timişorene sunt invitaţi să participe la o Adoraţie Euharistică care va începe la ora 20.00 în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin. Centrul de Tineret va organiza în perioada 22-24 noiembrie 2019 la Casa „Marienheim” din Timişoara, un curs de pregătire pentru tineri animatori (conducători de grup).

6. Parohia Romano-Catolică Oțelu-Roșu sprijină - prin organizarea unei colecte, ce va avea loc în data de duminică 10 noiembrie 2019, în cadrul Sf. Liturghii de la ora 10.00 - renovarea grădiniței de stat, care funcționează în centrul orașului. Așezământul pentru copii se află în prezent în renovare, lucrările fiind sprijinite de mai multe confesiuni creștine din oraș. Este pentru prima dată, când responsabilii solicită și sprijinul comunității romano-catolice într-un proiect de acest tip.

7. În perioada octombrie 2019 - aprilie 2020 în organizarea Parohiei Romano-Catolice din Timișoara II Fabric și al Familiei Kolping Millennium din Timișoara biserica Millennium va găzdui între orele 19.00-20.30 o serie de cursuri despre doctrina socială a Bisericii Catolice, inclusiv prezentarea manualului DoCat. Grup țintă: membrii comunității parohiale, reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor și toți care se interesează de această temă. Următorul curs va avea loc în data de 11 noiembrie a.c. începând cu ora 19.00, având ca temă: Împreună suntem puternici: Biserica și domeniul social. Tematica prelegerii din data de 25 noiembrie va fi: Unică și infinit de valoroasă: perosana umană.

8. Începând cu luna iunie a.c. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad. Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei. Seria de anul acesta a vizitelor canonice se va încheia în zilele de 13 și 14 noiembrie a.c. la Parohia Romano-Catolică din Maria Radna, parohie administrată de Pr. paroh Andreas Reinholz. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe miercuri, 13 noiembrie la ora 17.30 în Bazilica din Maria Radna.

9. În organizarea Biroului pentru Pastorația Familiilor și a Adulților din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara în data de 16 noiembrie 2019 la Maria Radna va avea loc o întâlnire pentru familii. Programul zilei se va desfășura paralel în limba română și maghiară și va cuprinde la ora 10.00 o Sfântă Liturghie în Bazilică pentru familii, o prelegere de la ora 11.30, discuții în grupuri mici ale cuplurilor iar la ora 16.00 adorație euharistică. Invitații acestei zile vor fi soții Dr. András Csókay medic primar neurochirurg și d-na Daniella Csókay din Ungaria.

10. În sala de cateheză a Parohiei Romano-Catolice din Timişoara IV Iosefin sâmbătă, 16 noiembrie 2019 între orele 11.00-12.00 va avea loc o cateheză pentru copiii în limba română, având ca temă: Moise și chemarea mea.

11. Duminică 17 noiembrie 2019, la ora 11.30 va avea loc în biserica romano-catolică „Preasfânta Treime” din Steierdorf o Sf. Liturghie duminicală, urmată de rugăciuni specifice zilei germane de comemorare a tuturor celor căzuți în războaie, conflicte, victime ale violențelor și nedreptății, din toate națiunile, zi denumită general Volkstrauertag. Sf. Euharistie va fi celebrată de Pr. Martin Jäger, paroh de Anina. Va participa și Excelența Sa Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara. La ora 13.00 va avea loc în cimitirul romano-catolic din Sigismund / Anina, cu ocazia aceleiași zile, o ceremonie de comemorare a celor căzuți.

12. Continuând tradiţia anilor precedenţi, Federaţia „Caritas” a Diecezei de Timişoara va organiza şi anul acesta în bisericile romano-catolice din Dieceza noastră colecta cu ocazia Solemnităţii „Sf. Elisabeta de Turingia”. Astfel, duminică, 17 noiembrie 2019 în cadrul Sfintelor Liturghii credincioşii pot sprijini prin sumele donate activitatea caritativă din Dieceza noastră, aceste sume fiind destinate în acest an cu scopul de a da o șansă copiilor defavorizați. Episcopia Romano-Catolică de Timişoara adresează şi pe această cale mulţumiri sincere faţă de toţi donatorii, care prin sacrificiul lor exprimă adevărata solidaritate şi spiritul de întrajutorare faţă de cei aflaţi în nevoi şi suferinţă.

13. Marți, 19 noiembrie 2019, la ora 18.30 Centrul Social „Frédéric Ozanam” a Asociației Vincențienilor din Reșița va găzdui o expoziție de fotografii având ca tematică „Sf. Elisabeta“, realizate de Erwin Josef Ţigla. Incursiuni culturale: corul „Franz Stürmer” (dirijoare: prof. Elena Cozâltea), grupul muzical „Intermezzo” (coordonare: Lucian Duca), prof. George Gassenheimer, Vincenzo Musi (Cerra), precum și formația de dansuri populare germane „Enzian” = „Gențiana” - adulții (coordonare: Marianne și Nelu Florea), toți din Reșița.

14. În zilele de 23 noiembrie și 14 decembrie 2019, respectiv 18 ianuarie, 15 februarie și 14 martie 2020 Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara III Elisabetin va găzdui un curs biblic. Tema tuturor întâlnirilor va fi Evanghelia după Sf. Ioan. Programul fiecărei zile va începe la ora 10.00 și se va încheia la ora 16.00, cu masa de prânz înclusă. Taxa de participare este 30,-RON pentru fiecare întâlnire. Cei interesați se pot înscrie la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau la nr. de telefon: 0040 723 523369.

15. În capela romano-catolică „Sfântul Francisc de Assisi” din Caransebeșul Nou a Surorilor Franciscane se va aniversa în data de 23 noiembrie 2019, la ora 12.00 jubileul 300 de ani de la colonizarea modernă a municipiului Caransebeș și cu germani (1719-2019) - în special credincioși catolici. Cu această ocazie se va celebra și Sf. Liturghie de hram a capelei din cimitirul catolic din acest cartier (aflat în imediata vecinătate), dedicată Sf. Elisabeta de Turingia. După Sf. Liturghie, la ora 13.00 cei prezenți vor participa la procesiunea spre cimitir și se vor ruga în fața capelei. Cu prilejul jubileului, în după-amiaza zilei va avea loc și un program cultural prezentat de formațiile de dansuri populare germane din Caransebeș și „Enzian = Gențiana” din Reșița.

16. În cadrul pregătirilor pentru Congresul Euharistic Internațional din 2020 de la Budapesta, Comisia de organizare a Congresului a lansat o invitație la adorația euharistică la nivel mondial pentru sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 17.00. La acest eveniment s-au înregistrat ca participanți mai multe parohii ale Diecezei de Timișoara. Acele parohii, care doresc să se înregistreze, o pot face pe site-ul corpusdomini.iec2020.hu.


Nachrichten - Bischöfliches Ordinariat

1. Kirchweihfeste im Bistum Temeswar
- Am 9. November 2019 um 11:00 Uhr, feiert die römisch-katholische „St. Martin von Tours “-Kirche, von Bresondorf, im Rahmen eines Festgottesdienstes, ihr Kirchweifest. Um 12:15 Uhr, findet im Kulturheim der Gemeinde Forotic ein Kulturprogramm zum Kirchweihfest von Bresondorf, mit der „Magnificat“-Volkstanzgruppe der Römisch-Katholischen Pfarrei Orawitza und der „Enzian“-Volkstanzgruppe Reschitza (Koordination: Marianne und Nelu Florea).
- Am Fest des „Hl. Martinus von Tours”, Sonntag, der 11. November 2019, findet das Kirchweihfest in der Gemeinde von Ungarisch-Sanktmartin, Filiale Römisch-Katholischen Pfarrei Otelek. Auf Einladung des Ortspfarrers József Heinrich wird das Hochamt am Patroziniumstag um 10.00 Uhr vom Freidorfer Pfarrer, Simon Ciubotariu, zelebriert.
- Am Sonntag, dem 24. November 2019 wird das Kirchweihfest der Temeswar-innenstädtischen Pfarrkirche zur Hl. Katharina von Alexandrien begangen. Das Hochamt wird um 18.00 Uhr gefeiert. Auf Einladung des Stadtpfarrers, Msgr. Johann Dirschl, Generalvikar, wird die Heilige Messe von S.E. Josef Csaba Pál, Bischof von Temeswar zelebriert werden.

2. Am Gedenktag des „Hl. Emerich”, am Samstag, dem 9. November 2019, wird das Kirchweihfest der römisch-katholischen Pfarrkirche von Gyomaendrőd (Diözese Segedin-Tschanad, Ungarn) gefeiert. Auf Einladung des Ortspfarrers Gábor Czank, Seelsorger dieser Kirchengemeinde zelebriert Seine Exzellenz, Josef Csaba Pál, Bischof von Temeswar das Hochamt, am Kirchweihtag, um 10.00 Uhr.

3. Das Römisch-Katholische Lyzeum „Gerhardinum” beherbergt am Samstag, dem 9. November 2019 eine Konferenz unter dem Titel: Sprachliche und konfessionelle Wiewderbelebung der Gemeinden in der ungarischen Diaspora. An der Konferenz sind Priester mehreren Konfessionen erwartet: römisch-katholisch, evangelisch und reformiert, sowie Lehrer und Erzieher, die in ungarischsprachige Lyzeen, Schulen, Klassen und ungarische Gemeinden tätig sind. Das Programm beinhaltet einen Vortrag, zum oben erwähnten Thema, Gespräche und Arbeitsgruppen. Eingeladen wurde Dr. Sára Magyari, Universitäts-Lektorin an der Christlichen Universität Partium in Groß-Wardein.

4. Das Fest des „Hl. Martin” in der Diözese:
- das Fest des Hl. Martin, Bischof von Tours, wird in der römisch-katholischen Pfarrkirche von Hatzfeld, am, Sonntag, dem 10. November 2019, ab 18.00 Uhr gefeiert. Die Schulkinder werden ein Theaterspeil und eine Prozession mit Laternen vor der Pfarrkirche vorbereiten. Veranstalter: Das Römisch-Katholische Pfarramt Hatzfeld, das Deutsche Ortsforum und die deutsche Tanzgruppe Hatzfelder Pipatsche des örtlichen Bürgermeisteramtes.
- Auch in Tschakowa wird am 11. November 2019 ab 18.00 Uhr das Fest des Hl. Martin in der örtlichen römisch-katholischen Pfarrkirche begangen. Anschließend findet die Laternenprozession zum Stadtzentrum statt.
- am 11. November 2019, um 17.30 Uhr, findet in der römisch-katholischen „Maria Schnee“-Pfarrkirche zu Reschitza ein Wortgottesdienst zum Martinsfest. Um 18:00 Uhr folgt, in der Kirche ein Programm zum Martinsfest, gestaltet von der römisch-katholischen Pfarrei „Maria Schnee“ Reschitza und vom „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg Reschitza. Anschließend, etwa um 18:30 Uhr findet auch der Laternenumzug zum Martinsfest. Die Feier endet um 19.00 Uhr im Hof des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza mit einem Gebet, Segen und Verteilung der von den Schülern mitgebrachten Gaben anlässlich des Martinsfestes.
- das Fest des Hl. Martin wird auch in der Pfarrkirche zu Temeswar III Elisabethstadt, am Montag, dem 11. November, um 17.00 Uhr gefeiert.

5. Laut Programm des Diözesanjugendzentrums sind am Sonntag, dem 10. November 2019 alle katholischen Jugendlichen der Temeswarer Pfarreien zu einer Jugendmesse, um 18.00 Uhr, in der Elisabethstädter Pfarrkirche eingeladen. Im benachbarten Kloster der Salvatorianer zu Temeswar III Elisabethstadt wird am Dienstag, dem 12. November um 20.00 Uhr ein Taizé-Gebetsabend stattfinden. Am Donnerstag, dem 21. November 2019 sind alle Jugendlichen der katholischen Pfarreien Temeswars zur Eucharistischen Anbetung, um 20.00 Uhr in der Pfarrei Temeswar IV Josefstadt eingeladen. Das Diözesanjugendzentrum veranstaltet in der Zeitspanne vom 22. bis am 24. November 2019 im Bildungshaus „Marienheim” von Temeswar ein Vorbereitungskurs für Jugendgruppenkoordinateure.

6. Die Römisch-Katholische Pfarrgemeinde Ferdinandsberg unterstützt – durch die Organisierung einer Kollekte am 10. November 2019, im Rahmen des Sonntaggottesdienstes, um 10.00 Uhr – die Renovierung des staatlichen Kindergartens, welches sich im Zentrum der Stadt befindet. Der Kindergarten wird zur Zeit renoviert und wird von mehreren christlichen Gemeinden der Stadt unterstützt. Es ist zum ersten mal, daß die Verantwortlichen auch die Hilfe der römisch-katholischen Kirchengemeinde beantragen.

7. In der Zeitspanne Oktober 2019 – April 2020 veranstalten das Römisch-Katholische Pfarramt Temeswar II Fabrikstadt und der Kolping Verein Millennium, Temeswar, in der Millenniumskirche, zwischen 19.00-20.30 Uhr eine Serie von Vorträge über die Soziallehre der Katholischen Kirche, einschließlich der Vorstellung des Handbuches DoCat. Zielgruppe: die Mitglieder der Pfarrgemeinde, die Verträter der Vereine und der verschiedenen Stiftungen, alle die sich um dieses Thema interessieren. Der Einführungskurs wird am 11. November d.J. um 19.00 Uhr, stattfinden. Hauptthema: Gemeinsam sind wir stark: die Kirche im sozialen Bereich. Das Thema des Vortrags vom 25. November lautet: Einzigartig und unbegrenzt Wert: die Person des Menschens.

8. Schon im Monat Juni d.J. began Seine Exzellenz Bischof Josif Csaba Pál die Serie seiner kanonischen Besuche im Bistum Temeswar. Im Laufe dieses Jahres beabsichtigt der Oberhirte eine Gruppe von 12 Pfarreien im Kreis Temesch und 7 im Kreis Arad zu besuchen. Zu diesem Anlaß begegnet der Bischof die Mitglieder des Kirchenrates der jeweiligen Pfarrei, die Jugend- und Kindergruppen der Gemeinde, die Angestellten des Pfarramtes und die Mitarbeiter, die Priester der anderen Konfessionen, die Verträter der verschiedenen Vereine und wird ebenfalls auch eine Filiale besuchen. Die Reihe der Kanonischen Visitationen des Jahres 2019 endet am 13. und 14. November d.J. in der Römisch-Katholischen Pfarrei Maria-Radna, Kirchengemeinde die zur Zeit von Domherr Andreas Reinholz, Pfarrer in Radna verwaltet wird. Das Pontifikalamt zur Eröffnung der Visitation wird am Mittwoch, dem 13. November, um 17.30 Uhr in der Päpstlichen Basilika zelebriert werden.

9. Das Diözesanbüro für Familien- und Erwachsenenpastoration des Bistums Temeswar organisiert am 16. November 2019 in Maria-Radna ein Begegnungstag für Familien. Das Programm wird paralell in rumänischer und ungarischer Sprache veranstaltet und siehr vor: um 10.00 Uhr eine Hl. Messe für Familien, um 11.30 Uhr ein Vortrag und anschließend Austausch in kleine Gruppen. Um 16.00 Uhr findet in der Basilika eine Eucharistische Anbetung statt. Die eingeladenen Gäste des Tages sind die Eheleute dr. András Csókay, Neurochirurg und Frau Daniella Csókay aus Ungarn.

10. Im Religionssaal der Römisch-Katholischen Pfarrei Temeswar IV Josefstadt wird am Samstag, dem 16. November 2019 zwischen 11.00-12.00 Uhr eine Kathechese für rumänischsprachige Kinder, mit dem Thema: Mose und meine Berufung stattfinden.

11. Am 17. November 2019, um 11:30 Uhr findet in der römisch-katholischen Kirche zur „Allerheiligsten Dreifaltigkeit“ von Steierdorf eine Hl. Messe mit Gebeten zum Volkstrauertag, zelebriert vom hochw. Herrn Martin Jäger, Pfarrer zu Anina. Als Gast: Seine Exzellenz Ralf Krautkrämer, Konsul der Bundesrepublik Deutschland in Temeswar. Um 13.00 Uhr findet am römisch-katholischen Friedhof, zu Sigismund / Anina, anläßlich des Volkstrauertags eine Ehrung der Gefallenen in Anwesenheit des Konsuls der Bundesrepublik Deutschland in Temeswar.

12. In der Tradition der bisherigen Jahre, organisiert der „Caritas”-Verein des Bistums Temeswar auch heuer in den römisch-katholischen Kirchen des Bistums Temeswar die Kollekte zum Fest der Hl. Elisabeth von Thüringen. Dementsprechend können die Gläubigen, im Rahmen der Heiligen Messen, am 17. November 2019 Geldsummen spenden zur Förderung der sozial-charitativen Tätigkeit in unserer Diözese. Die Zielgruppe dieses nächsten Jahres werden die bedürftigen Kinder sein. Die Römisch-Katholische Diözese Temeswar bedankt sich aufrichtigst auch auf diesem Wege bei allen Spendern und Wohltätern, die durch ihr Opfer eine wahre Solitarität und ihre Nächstenliebe den Armen, Leidenden und Bedürftigen zum Ausdruck bringen.

13. Am Dienstag, dem 19. November 2019, um 18.30 Uhr beherbert das Sozialzentrum „Frédéric Ozanam“ der Vinzenzgemeinschaft in Reschitza eine Fotoausstellung zum Thema „Hl. Elisabeth“. Die Aufnahmen wurden von Herrn Erwin Josef Ţigla gemacht. Kulturelles Programm bietet der Chor „Franz Stürmer“ (Leitung: Prof. Elena Cozâltea), das Musikensemble „Intermezzo“ (Koordinator: Lucian Duca), Prof. George Gassenheimer, Vincenzo Musi (Cerra), sowie das Volkstanzensemble „Enzian” - Erwachsenengruppe (Leitung: Marianne und Nelu Florea), alle aus Reschitza an.

14. Am 12. Oktober, 23. November und 14. Dezember 2019, bzw. am 18. Januar, 15. Feber und am 14. März 2020 bietet das Salvatorianer-Kloster zu Temeswar III Elisabethstadt einen Bibelkurs an. Das Thema aller Begegnungen wird das Johannes-Evangelium sein. Das Programm jeden Kurstags beginnt um 10.00 Uhr und endet um 16.00 Uhr – zu Mittag wird gemeinsam gespeist. Die Teilnahmegebühr beträgt 30,-RON für jede Begegnung. Alle Interessenten können sich unter den e-mail Adressen: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. und Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. oder unter Telefonnummer: 0040 723 523369 einschreiben.

15. In der Kapelle zum „Hl. Franziskus von Assisi“, der Franziskanerinnen zu Neukaransebesch findet am 23. November 2019, um 12.00 Uhr das 300. Jubiläum seit der modernen Ansiedlung der Stadt Karansebesch auch mit Deutsche (1719-2019) – vorwiegend katholische Gläubigen. Zu diesem Anlaß wird auch das Kirchweihfest der kleinen Friedhofskapelle (die sich in der Nähe befindet) zur Hl. Elisabeth von Thüringen. Nach der Hl. Messe, um 13.00 Uhr, findet eine Prozession zum Friedhof statt, wo Gebete gesprochen werden. Zum Jubiläum gehört auch ein kulturelles Programm, der am Nachmittag von den Volkstanzgruppen aus Karansebesch und „Enzian“ aus Reschitza angeboten wird.

16. Im Rahmen der Vorbereitungen auf das 52. Eucharistische Weltkongress, welches 2020 in Budapest abgehalten wird, lud das Organisationskomitee zu einer Eucharistischen Anbetung weltweit, die am Samstag, dem 23. November 2019, um 17.00 Uhr abgehalten wird. Zu diesem Gebetsmoment schrieben sich auch einige Pfarreien der Diözese Temeswar auf. Alle anderen pfarreien, die sich ebenfalls anbemlden möchten, können dies auf der Homepage www.corpusdomini.iec2020.hu noch tun.


Hirek - Római Katolikus Püspökség

Templombúcsúk az egyházmegyében
- A Krassó-Szörény megyei Bársonyfalva római katolikus közössége november 9-én, szombaton ünnepli a Tours-i Szent Márton tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét. A szentmise 11 órakor kezdődik, ezt követően kulturális műsorra kerül sor.
- Az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton római katolikus templomának védőszentje Tours-i Szent Márton. Heinrich József helyi plébános meghívására a búcsús szentmisét november 11-én, hétfőn 10 órakor Ciubotariu Simon temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
- A temesvár-belvárosi római katolikus templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. A templombúcsút a közösség idén november 24-én, vasárnap ünnepli. Dirschl Johann általános helynök, a templom plébánosa meghívására az ünnepi szentmisét 18 órai kezdettel Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be.

Templombúcsú Gyomaendrődön
Czank Gábor gyomaendrődi plébános meghívására november 9-én, szombaton 10 órakor a Szent Imre tiszteletére felszentelt helyi templomban Pál József Csaba megyéspüspök búcsús szentmisét celebrál.

Konferencia a Gerhardinum Líceumban
A Temesvári Piaristák Templomi Közössége és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum november 9-én, szombaton konferenciát szervez papok, lelkészek, tanárok és a magyar közösségekben tevékenykedő pedagógusok számára. A konferencia címe Bánsági magyar szórványközösségek nyelvi és felekezeti revitalizációja. A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága. Helyszín: a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum díszterme. A konferencia programja a következő:
8.00-8.30 - Regisztráció
8.30-9.00 - A konferencia megnyitása, köszöntések, ismerkedés
9.00-9.45 - Előadás - A revitalizációtól a megmaradásig I. rész
                 Előadó: dr. Magyari Sára, egyetemi docens, Partiumi Keresztény Egyetem
                 Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék - Nagyvárad
9.45-10.00 - Szünet
10.00-10.45 - Előadás - A revitalizációtól a megmaradásig II. rész
                    Előadó: dr. Magyari Sára, egyetemi docens, Partiumi Keresztény Egyetem
                    Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék - Nagyvárad
10.45-11.00 - Szünet
11.00-12.30 - Műhelymunka - Revitalizációs lépések a közösségben
13.00-14.00 - Ebédszünet
14.00-15.00 - Műhelymunkák bemutatása
15.00-16.30 - A Magyar Kormány által a szórványközösségek számára biztosított pályázati lehetőségek
                  - Kerekasztal-beszélgetés, konklúziók

Támogatás óvoda felújításához
A nándorhegyi plébánia november 10-én, vasárnap a 10 órakor kezdődő szentmisén összegyűlt perselypénzt a helység központjában működő óvoda felújítására ajánlja fel. Az óvoda tatarozását több keresztény vallásfelekezet is támogatja. Első alkalom, amikor a hatóságok a helyi római katolikus közösség támogatását kérték ilyen típusú projekthez.

Szent Márton napi gyermekünnepségek
- November 10-én, vasárnap a zsombolyai plébániatemplomban 18 órakor Márton-napi ünnepséget tartanak előadással, amit a gyermekek lampionos felvonulása követ. Szervezők: a Zsombolyai Római Katolikus Plébánia, a helyi Német Fórum és a Hatzfelder Pipatsche német néptánccsoport.
- November 11-én, hétfőn, a csáki plébániatemplomban 18 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség, a lampionos körmenet innen indul a városközpont felé.
- A resicabányai Havas Boldogasszony templomban november 11-én, hétfőn, 17.30 órakor igeliturgiát tartanak Tours-i Szent Márton ünnepe alkalmából. A lampionos felvonulás 18.30 órakor indul a templom elől.
- November 11-én, hétfőn, Tours-i Szent Márton püspök ünnepén 17 órai kezdettel a temesvár-erzsébetvárosi plébánián a gyermekek és a lelkipásztorok a jótékonykodó szent tiszteletére szervezett ünnepségen vesznek részt.

Ifjúsági programok
Az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda programjának megfelelően november 10-én, vasárnap 18 órakor a temesvár-erzsébetvárosi római katolikus templomban ifjúsági szentmisét celebrálnak, november 12-én, kedden pedig a szalvatoriánus kolostorban 20 órai kezdettel Taizé imára kerül sor. A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban november 21-én, csütörtökön, 20 órai kezdettel szentségimádást tartanak. November 22-24. között a temesvári Marienheim ifjúsági házban csoportvezetőknek szerveznek továbbképző tanfolyamot. A kurzuson jobbára azok a fiatalok vesznek részt, akik a különböző ifjúsági rendezvényeken csoportvezetőként tevékenykednek, a plébániákon munkájukkal segítik a lelkipásztort és részt vállalnak az ifjúsági csoportok rendszeres találkozóinak megszervezésében, levezetésében.

Tanfolyam a katolikus Egyház társadalmi tanításáról
A temesvár-gyárvárosi plébánia és az ott működő Kolping család közös szervezésében 2019. október 28. – 2020. április 6. között előadássorozatot tartanak a Millenniumi templomban a katolikus Egyház társadalmi tanításáról a DoCat című kötet kapcsán. A tanfolyam minden esetben 19 órakor kezdődik és 20.30 óráig tart. November 11-én, hétfőn 19 órakor a tanfolyam második előadására kerül sor, amelynek címe: Közösen vagyunk erősek: az egyház társadalmi küldetése. A harmadik előadást november 25-én, hétfőn tartják Egyszeri és végtelenül értékes: az emberi személy címmel. Mint ismeretes, a DoCat azokat a dokumentumokat mutatja be, amelyek XIII. Leo Rerum novarum (Új dolgok) kezdetű szociális enciklikája óta fejlődtek, alakultak, valamint összefoglalja az Egyháznak a személyre, a családra, a hivatásra, a munkára, a gazdasági életre, a közösségi életre és a természetvédelemre vonatkozó tanítását.

Főpásztori látogatás
Pál József Csaba megyéspüspök június elején megkezdte idei püspöki vizitációját, amelynek keretében az év folyamán 12 Temes megyei és 7 Arad megyei plébániát keres fel. A látogatás alkalmával a Főpásztor találkozik az egyháztanács tagjaival, a fiatalokkal, a gyermekekkel, a plébánia munkatársaival, a testvéregyházak lelkipásztoraival, valamint a különféle egyesületek képviselőivel és felkeres egyet a plébánia filiái közül. A vizitáció idei utolsó állomása a máriaradnai egyházközség, amelyet november 13-án és 14-én keres fel a Főpásztor. A vizitációt megnyitó szentmise a kegytemplomban november 13-án, szerdán 17.30 órakor kezdődik, amelynek keretében a közösség nevében Reinholz András plébános üdvözli a megyéspüspököt.

Családos találkozó Máriaradnán
Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda november 16-án, szombaton, a máriaradnai kegytemplomban családos találkozót szervez román és magyar nyelven. A programban előadás, kiscsoportos tevékenység, szentmise és szentségimádás szerepel. Részvételi díj nincs, de a szervezők adományokat elfogadnak. A családos találkozó meghívott előadója dr. Csókay András magyarországi idegsebész és felesége Altay Daniella. (Dr. Csókay András főorvos nevét az elmúlt hónapokban gyakran hallhattuk, mivel dr. Pataki Gergellyel és dr. Hudák Istvánnal egy bangladesi sziámi ikerpár nagy kockázatú szétválasztására vállalkozott. Elismerései: Prima Primissima díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Semmelweis Ignác-díj, Budapest díszpolgára cím).

Megemlékezés Steierdorfon
A német nemzeti gyásznap (Volkstrauertag) alkalmából november 17-én, vasárnap a steierdorfi templomban a 11.30 órakor kezdődő szentmisét követően a közösség a világháborúk halottaira és áldozataira emlékezik. A szentmisét Jäger Martin aninai plébános mutatja be. A megemlékezésen részt vesz Ralf Krautkrämer, Németország temesvári konzulja. Ugyancsak vasárnap 13 órai kezdettel az aninai plébániához tartozó Sigismund település temetőjében kerül sor megemlékezésre.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje. Névünnepe alkalmából a temesvári egyházmegye templomaiban a Caritas Szervezet gyűjtést szervez, az adományokat pedig - a magyar királylány emberszeretetének, önfeláldozó segítőkészségének emlékére - a szegények, elesettek, rászorulók támogatására fordítják. A segíteni akarók idén november 17-én, a vasárnapi szentmiséken helyezhetik el pénzadományaikat a templomokban erre a célra kijelölt perselyben. Az összeget az Egyházmegyei Caritas Szervezet idén a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására ajánlja fel.

Fotókiállítás Resicabányán
A resicabányai Páli Szent Vince egyesület Frédéric Ozanam Szociális Központjában november 19-én, kedden 18.30 órai kezdettel fotókiállítás nyílik, amelynek témája Árpád-házi Szent Erzsébet. A rendezvény keretében kulturális műsorra is sor kerül.

Bibliakurzus a szalvatoriánus rendházban
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez János evangéliumáról a felnőtt világi hívek számára a következő időpontokon: november 23., december 14., 2020. január 18., február 15. és március 14., naponta 10 - 16 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30,- lej. A kurzust dr. Imogen Tietze referens vezeti. Jelentkezni lehet a Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. és a Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. e-mail címen, vagy telefonon a 0040 723 523369 számon.

Gyermektalálkozó és kreatív foglalkozás
A temesvár-józsefvárosi plébánián november 23-án, szombaton 11-12 óra között gyermektalálkozót és kreatív foglalkozást tartanak magyar nyelven. A találkozó témája: A nagylelkű fa.

Jubileumi szentmise Karánsebesen
A ferences nővérek újkaránsebesi Assisi Szent Ferenc kápolnájában november 23-án, szombaton 12 órakor szentmisét mutatnak be annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt érkeztek meg Karánsebesre az első német telepesek. Ezt követően a résztvevők körmenetben vonulnak a helyi temető Szent Erzsébet kápolnájához, ahol imát mondanak.

Világméretű szentségimádás
A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a NEK titkársága szentségimádást hirdet Krisztus Király ünnepének előestéjére, vagyis november 23-án román idő szerint 17 órára, amelyhez szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. A temesvári egyházmegyéből már több plébánia válaszolt a felhívásra. Aki ezután szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg.

Episcopia Romano-Catolică/ Bischöfliches Ordinariat/ Római Katolikus Püspökség