Miercuri, 30 octombrie, a avut loc predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor de reabilitare a fațadei Palatului Culturii din Timișoara. 

Prima etapă presupune realizarea unor lucrări pregătitoare precum igienizarea zonelor de interes care fac obiectul lucrărilor de intervenţie prin îndepărtarea molozului din pod, desfundarea şi revitalizarea colectoarelor de preluare a apelor pluviale. Tot în prima parte a proiectului de reabilitare se vor realiza lucrări de consolidare prin injectarea fundaţiilor din exterior.

De asemenea, va avea loc refacerea hidroizolaţiei de la terasa arcului pentru a preveni infiltraţiile apelor pluviale, repararea sistemului de preluare a apelor pluviale, reparaţii la hidroizolaţia terasei, realizarea de schele şi copertine provizorii. Pentru eficientizarea investiţiei pe monument, se impune realizarea schelelor şi a podinelor cu structuri care să permită acoperirea lor cu protecţie provizorie pe perioada efectuării lucrărilor, pentru a facilita astfel o bună aplicare a materialelor.

Având acces la suprafaţa întregii fațadei, se va realiza o analiză aprofundată în vederea determinării nivelului de degradare a elementelor componente și pentru stabilirea exactă a lucrărilor de intervenție.

Apoi, în urma efectuării unor probe se va stabili care tratament are rezultatele cele mai apropiate de original.

Executantul lucrărilor este SC Alex-Dia Construct SRL – lider (partea de execuţie) şi SC Titzunaco SRL – subcontractor (partea de proiectare).

Valoarea contractului este de 3.919.405,13 lei, fără TVA, iar banii provin din bugetul local. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

Ioana NICOLESCU