Un spațiu dinamic și animat, foarte bine cunoscut de către copiii, Mediateca Institutului Francez din Timișoara a primit în 2 octombrie, la Paris, Premiul Livres Hebdo pentru Biblioteca francofonă din afara Franței, pentru festivalul Căsuța Piticilor 2019. Celebra publicație literară franceză recompensează în fiecare an inițiativele inovatoare și remarcabile ale bibliotecilor franceze. Un premiu special este acordat unei biblioteci francofone din străinătate. 

Pentru Institutul Francez din Timișoara acest premiu este o recompensă a politicii consecvente în favoarea publicului tânăr, având ca element-cheie festivalul Căsuța Piticilor, care adună anual în luna mai aproape 2000 de copii. Cea de-a opta ediție a festivalului, care a avut loc în 25-26 mai 2019, a propus peste o sută de spectacole și ateliere (teatru, dans, muzică, demonstrații sportive, circ, gastronomie, bricolaj etc.), fiecare zi încheindu-se cu un concert de rock pentru copii în compania trupei franceze Ricardo, foarte apreciată atât de către copii, cât și de către părinți!”, au spus reprezentanții Institutului Francez din Timișoara.

Mediateca din Timișoara este una dintre cele patru biblioteci multimedia ale Institutului Francez din România, o rețea dinamică în care bunele practici sunt împărtășite. Coordonate de către Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara, cele patru mediateci de la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, sunt vectori de inovație, propunând o ofertă variată de documente fizice și digitale, punând în practică în mod regulat planuri de ameliorare a spațiilor sale (cu tablete, jocuri video sau expoziții de realitate augmentată) și organizând zilnic diverse acțiuni de mediere culturală (ateliere, vizite școlare, spectacole, ore de lectură...). Deschiderea și spiritul convivial îi fac pe toți cei care le trec pragul să se simtă bineveniți. (I.N.)