Pe agenda de lucru a Consiliului Județean Timiș se regăsesc, ca prioritate, în acest moment, 17 proiecte pe fonduri europene, în valoare de 75 miloane de euro: 11 sunt în implementare, trei finalizate, unul în precorntractare, unul în evaluare, unul în pregătire. „Prioritară este infrastructura, anunță Călin Dobra, președintele CJ Timiș. Finanţările sunt obţinute prin Programul Operaţional Regional, prin cele de colaborare transfrontalieră cu Ungaria şi Serbia, respectiv pe fonduri norvegiene. Pe infrastructură rutieră sunt șase proiecte, în valoare de 210 milioane de lei. Drumul judeţean dintre Peciu Nou şi Foeni este în execuţie, extinderea la patru benzi a drumului dintre Timişoara – centură – autostradă, unde se elaborează proiectul tehnic, urmând să fie finalizat în aprile 2020. Mai avem drumul care leagă autostrada, din judeţul Arad, cu un pod peste Mureş, prin Pecica, Variaş şi Cărpiniş, unde se lucrează la elaborarea proiectului tehnic, în noiembrie se predă şi urmează licitaţia pe execuţie. Trei proiecte sunt deja finalizate, au fost realizate din bugetul CJT şi depuse pentru finanţare: Şemlac – Ferendia, Hitiaş – Bacova, Iohanisfeld – Ivanda”.

În domeniul educației, a fost obținută finanțare pentru proiectul de reabilitare și modernizare a spațiilor educaționale din cadrul liceului special „Iris”, în valoare de 7,8 milioane de lei. „Obţinem autorizaţia de construcție, depunem spre verificare, ca să putem iniția în toamna acestui an procedura de licitaţie pentru execuţie. În ceea ce privește asistenţă socială, strategia judeţeană este corelată cu cea naţională. Am mers pe ideea de a realiza proiecte pentru case de tip familial și înființarea unui centru de zi la Găvojdia, 5,5 milioane de lei, construirea de trei locuințe protejate și reabilitarea și extinderea unui centru de zi la Periam, 5,8 milioane, şi construirea a două case de tip familial și reamenajarea centrului de zi pentru copii cu dizabilități, 9,2 milioane. Valoarea celor trei proiecte este de aproximativ 200 milioane lei. Se va mai deschide o sesiune de proiecte pe acest domeniu și vom continua accesarea de fonduri, pentru că va trebui să respectăm strategia naţională, care prevede închiderea centrelor cu peste 50 de persoane”, a mai declarat Dobra.

În domeniul sănătății au fost accesate fonduri de 60 de milioane lei, pentru două proiecte. Primul prevede extinderea şi dotarea UPU din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara și are o valoare de 6,9 milioane de lei. Este în curs de finalizare procedura de achiziție a contractului de proiectare şi execuţie, care se va semna în luna octombrie.
Cel de-al doilea proiect este cel de realizare a unei noi maternități în incinta Spitalului Județean, în valoare de 51 de milioane lei. Acesta se desfășoară pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria. S-a finalizat elaborarea studiului de fezabilitate, iar licitația pentru proiectare și execuție este în curs de demarare.

Un alt domeniu susținut la nivelul Consiliului Județean este cel al situațiilor de urgență. A fost obținută finanțare pentru un proiect în valoare de 4,7 milioane lei, care presupune dotarea Inspectoratului Pentru Situații de Urgență cu echipamente speciale și cu trei autospeciale.

În ceea ce privește turismul și cultura, au fost menționate trei proiecte importante în care Consiliul Județean este partener și susține finanțarea acestora pe fonduri europene. Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră a Banatului, în parteneriat cu Muzeul Banatului, are o valoare de 1,9 milioane. La acest moment este în pregătire documentația de achiziție pentru servicii de informare și publicitate din cadrul proiectului.

Cel de-al doilea proiect, pe programul Ro-Cultura, pe fonduri norvegiene, prevede reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foieni, proprietatea Consiliului Județean, în administrarea Primăriei Foieni. Proiectul este în valoare de 16 milioane de lei și se află în stadiul elaborării cererii de finanțare a expertizei tehnice și a DALI-ului.

În cel de-al treilea proiect, Repararea infrastructurii navigabile a canalului Bega, CJT este în parteneriat cu Apele Banat, iar finanțarea CJT este de 125.000 euro.

Proiectele sunt în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro, pe fonduri europene nerambursabile. La aceste proiecte CJT susține partea de cofinanțare și partea de cheltuială neeligibilă. (I.N.)