Demersurile privind construirea unei noi maternități a Spitalului Județean Timișoara avansează cu pași repezi. Proiectul a fost câștigat pe cooperare transfrontalieră, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat și recepționat. Pentru a mai câștiga timp, autoritățile județene anunță grăbirea unor proceduri.

S-a transmis întreaga documentație către Biroul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria. Pentru a scurta termenul de realizare al acestui proiect am demarat licitația pentru proiectare și execuție fără a avea semnat la acest moment contractul de finanțare. Avem posibilitatea, pentru că avem aprobat contractul de finanțare, doar că nu a venit efectiv documentul, să-l semnăm. Condiția este că dacă ne vom mișca mai repede, nu vom semna contractul de proiectare și execuție decât la momentul în care vom avea contractul de finanțare semnat. Nu am vrut să mai așteptăm câteva luni, până primim contractul de finanțare”, spune Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș (CJT).

Noua clinică va avea o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați, suprafața utilă fiind de 4.700 de metri pătrați. 

În cadrul noii maternități se va putea realiza procedura de inseminare in vitro. Clinica va avea o secție ATI, bloc operator, săli de naştere, cameră de gardă și spaţii de cazare pentru mame şi copii. 

Valoarea proiectului este de aproximativ 50 milioane lei, cu TVA inclus, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria. 

Durata efectivă de realizare a investiției, de la demararea lucrărilor, va fi de aproximativ doi ani. 

Ioana NICOLESCU