Continuând strategia proprie privind implicarea în problematica regională, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) implementează, începând din luna iunie a acestui an, în calitate de partener, proiectul „Managementul integrat al relației climat - migrația insectelor în districtul Banatul central și județul Timiș”, având ca partener Primăria orașului Zrenjanin din Serbia.

„Scopul proiectului vizează consolidarea UPT ca partener performant în cooperarea euroregională prin dezvoltarea și promovarea unor sisteme și tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecția mediului și conservarea biodiversității.
Totodată, Universitatea vizează și creșterea gradului de implicare în activități de educație non-formale în zona transfrontalieră România-Republica Serbia, contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere și transferul comun de experiență în cercetare - dezvoltare”, transmit reprezentanții UPT.

Proiectul implică realizarea unor activități specifice cum ar fi: dezvoltarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor, traning-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, organizarea unei conferințe internaționale pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie, crearea unui web-site demonstrativ integrat etc.
Proiectul este finanţat în proporție de 85% de Uniunea Europeană şi cofinanţat, în proporție de 13% de Guvernul României şi 2% de partenerii din proiect, prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România –Serbia.

Un eveniment important în implementarea proiectului îl constituie Seminarul de lansare. Acesta va avea loc joi, 12 septembrie, de la ora 10, în sala 115 a Facultății de Mecanică a universității timișorene.

Ioana NICOLESCU