Autoritățile se arată neputincioase în fața nenumăratelor sesizări

Ca în fiecare an, sezonul înfloririi ambroziei cauzează probleme pentru mii de timișeni. La câteva săptămâni de la începerea sezonului de înflorire, autoritățile locale și județene se arată neputincioase în ceea ce privește îndepărtarea plantei alergene de pe domeniul public. Sătui de drumurile la alergolog și de efectele grave asupra sănătății cauzate de prezența plantei în zonele locuite, cetățenii trimit sesizări peste sesizări.

Având în vedere numeroasele reclamații primite pe adresa Consiliului Județean Timiș (CJT), reprezentanții instituției au solicitat primăriilor luarea de măsuri urgente în baza prevederilor Legii cu nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei.

Legea menționată prevede obligația de a supraveghea combaterea ambroziei pe toată durata vegetației, pe raza unităților administrativ-teritoriale.

Pentru mine, problema arată delăsare din partea unor unități administrativ-teritoriale. Avem o lege, ea trebuie aplicată. Am transmis această atenționare către primării în urma a numeroase sesizări din partea populației. Foarte mulți oameni sunt în pragul disperării din cauza alergiei la ambrozie. Nu pot accepta ca unii pur și simplu să închidă ochii la o problemă care afectează mii de timișeni. Nu este normal”, spune președintele CJT, Călin Dobra.

Prezența plantei a fost semnalată de nenumărate ori și în municipiul Timișoara, însă problema persistă fără a fi rezolvată, în ciuda inițiativelor și demersurilor anunțate public. 

Ambrozia a fost declarată plantă de carantină în majoritatea țărilor europene. Perioada optimă pentru eradicarea acesteia este în lunile mai și iunie, când planta se află încă în stare vegetativă. Alergiile apar în perioada de polenizare, care durează de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. În cazul apariției primelor simptome, precum strănutul în salve, secreția nazală apoasă, mâncărimea și înroșirea nasului și a ochilor, este recomandată prezentarea promptă la medic. În cazurile severe simptomele pot fi mult mai grave, precum tusea seacă, senzația de sufocare sau respirația șuierătoare.

Ioana NICOLESCU